В България има невероятни хора!

2
Търсят се доброволци в помощ на огнеборците
Търсят се доброволци в помощ на огнеборците Снимка: Фейсбук

В България има невероятни хора!

Сигурно знаете, но в заради жегите в момента повечето растителност е толкова суха, че буквално се пали и кажи-речи само от поглед.

Поради тази причина ежедневно възникват десетки пожари, някои от които се разрастват до особено опасни размери.

Много от тях биват овладяни, както от опитните ни пожарникари, така и благодарение на помощта на множеството доброволци, които бързо се притичат на помощ на огнеборците.

Ето какво каза за доброволците Петър Петров от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" , който ръководеше пожарогасителните действия при пожара на Боровец преди два дни:

"Няма да крия, че бях скептично настроен към тях, но мнението ми бързо се промени, когато видях пламъка в очите на тези млади хора. Съвсем отговорно мога да заявя, че точно те бяха най-активните при овладяването на пожара и работеха най-всеотдайно"

Това са били хора без специализирана екипировка, без специализирана подготовка, с личен транспорт и евентуално подръчни средства ... или без ...

А сега си представете - колко по-подготвени щяхме да бъдем като общество, ако повече хора знаеха, че в държавата СЪЩЕСТВУВАТ структури, в които мога да се включат и да получат екипировка и най-вече обучение, как да реагират при пожари бедствия и аварии напълно <безплатно>.

(Т.е. платено от техните и нашите данъци, но го пиша "безплатно", за да ме разберат повече хора)

Тези структури се наричат Доброволно спасителни формирования за реакция при пожари, бедствия и аварии и функционират под шапката на и в защита на общините.

А аз съм си поставил като лична цел да мотивирам, колкото може повече хора да се включат в местното Доброволно формирование, да се обичат и да бъдат подготвени и екипирани да се включват активно и адекватно в подкрепа на и рамо до рамо с огнеборците в подобни екстремни ситуации на бедствия!

В България има 265 общини , 238 от които имат подобни формирования. Много малко са местата, където квотите за доброволци са запълнени. На повечето места все още имат нужда от хора, а някъде почти нямат доброволци и всеки нов е добре дошъл.

Какво е нужно, за да станеш доброволец ли?

1/ силно желание

2/ да инвестираш средно два часа седмично

И от време на време малко повече, като ходите на голямо обучение или на акция.

Ако искате да се включите - попълнете формата в първия коментар и най-късно до седмица някой от нас двамата - Ясен Цветков , ръководител на Националната Асоциация на Доброволците на Република България (НАДРБ) или моя милост ще се свърже с вас, за да ви насочи с координати към ръководителя на Доброволното формирование на вашата община.

Благодаря на всеки, който се включи! 

Благодаря и на всеки, който разпространи този пост, понеже Доброволни спасители са нужни много! Особено извън София, особено в по-малките общини!

Благодаря ви!

От нас зависи да се погрижим за България!

Лазар Радков

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари