В 60 дни са отчетени превишения на фини прахови частици през 2022 година в Русе

1
Това е неизпълнение на изискванията за качество на атмосферния въздух и е превишаване на среднодневната норма до 35 пъти в годишен план
Това е неизпълнение на изискванията за качество на атмосферния въздух и е превишаване на среднодневната норма до 35 пъти в годишен план Снимка: Dunavmost / Архив

Това е неизпълнение на изискванията за качество на атмосферния въздух и е превишаване на среднодневната норма до 35 пъти в годишен план

Изпълнителната агенция по околната среда редуцира дните с превишения на фини прахови частици 10 микрона (ФПЧ10), отчетени от АИСВъзраждане“ в град Русе за 2022 година. От регистрираните 67 дни с превишения на средноденонощната норма за ФПЧ10 са приспаднати 7 дни, които се дължат на пренос на пустинен прах. Така верифицираният брой с превишения за годината е 60 дни. Независимо от корекцията, това е неизпълнение на изискванията на специализираната наредба за качество на атмосферния въздух за превишаване на среднодневната норма (СДН) до 35 пъти в годишен план, съобщават от РИОСВ - Русе.

Прилагането на специализираната методика за коригиране на данните за запрашеността важи за средногодишната концентрация за ФПЧ10, която е с норма 40 μg/m3. Сред корекцията от 38,4 µg/m3 тя става - 37,3 µg/m3.

За община Русе все още се отчита най-голям брой превишения на фини прахови частици през зимните месеци, когато се използват твърди горива за битово отопление - дърва, въглища и др. През 2022 г. извършваните строителни дейности, свързани с проекта за водния цикъл на града, също са оказали влияние върху концентрацията на фини прахови частици.

През първото тримесечие на тази година са регистрирани 11 превишения на средноденощната стойност на фини прахови частици в Русе. С приключване на отоплителния сезон не се отчитат превишения по този показател. През април няма регистрирани отклонения за този атмосферен замърсител.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари