Уволниха преподавател карал студент да му прави лицеви опори без тениска

0

“На 5 ноември 2015 г. се проведе упражнение. След като приключиха упражненията, ас. Стоянов ме накара да остана. Тогава той ми каза, че е бисексуален, че ме харесва и желае да излезем на кафе. След изричането на тези думи от устата на ас. Стоянов, на когото съм му в ръцете и от когото съм с убеждение, че ми зависи изпитът по международно публично право, респективно, че това може да ми трасира цялото следване, аз силно се притесних, като в същото време изпитах и раздразнение от тези неприлични предложения...В същия ден по-късно получих есемес със съдържанието: звънни в събота да пием кафе, ако имаш време.”

Това пише в писмо до проф. Сашо Пенов, декан на Юридическия факултет на Софийския университет второкурсникът Д.П. Повод е сблъсък с преподавателя по международно публично право в Алма матер гл. ас. Чавдар Стоянов.

Като вариант за получаване на по-лесна заверка Чавдар Стоянов предложил на Д.П. да направи 100 лицеви опори без тениска, пише 24 часа

Студентът заедно с още над 120 негови колеги са внесли подписка с искане за дисциплинарното му уволнение. Докладната записка е подписана от представители на групите от втори поток, втори курс на специалностите право и международни отношения. Адресирана е до ректора с копие до членовете на факултетния съвет на СУ.

Поканих го на разговор, разменихме си телефоните и го призовах в удобно за него време, ако реши, да дойде на консултация, защото вероятно има трудности с усвояването на учебното съдържание. Казах му, ако желае, да го направи в присъствието на груповия отговорник, бях готов да му предоставя всички лекции в писмена форма, включително да му подаря три от моите книги. Той възприе този мой подход като някакъв несвойствен интерес към него, като желание за близост, каквото категорично няма”, отговорил в заявление до декана на Юридическия факултет асистентът от катедрата “Конституционноправни науки”.

Във вторник факултетния съвет на Юридическия факултет се събра, за да разгледа предложението на младежите, които вече се шегуват помежду си с репликата: “Направи ли си лицевите опори”. На заседанието деканът на Юридическия факултет проф. Сашо Пенов изчете кореспонденцията както от студентите, така и от гл. ас. Чавдар Стоянов пред колегите си. То се проведе в аудитория, а не в учебната съдебна зала, както обикновено, защото тя се оказа твърде тясна при огромния интерес и желание на студентите да присъстват.

Ще внеса предложението за дисциплинарно уволнение аз, за да не сме процедурно уязвими, че студентите са го поискали, каза доц. Кристиан Таков. Колкото повече казвате, толкова повече доброто ще спечели, обърна се той към студентите, дошли на заседанието на съвета. Членовете гласуваха явно и единодушно с “да” за уволнението му.

На заседанието във вторник беше и самият Д.П., но преподавателят не дойде на заседанието. Чавдар Стоянов имаше по-специално отношение към нашия колега, казаха студенти пред членовете на факултетния съвет. Трийсетина младежи също присъстваха на заседанието, което било свикано преди седмица.

“Асистентът ни накара да се подпишем под друга подписка. В противен случай групата нямало да бъде допусната до колоквиум и няма да получи заверка за изпита по международно публично право, каза колега на Д.П. От притеснение всеки се подписал. Асистентът обяснил, че студентът му дал подкуп. Чавдар Стоянов, който е автор на в. “Стандарт”, заплашвал младежите, че ще се срещнат и през следващи години. И други колеги са карани да правят лицеви опори, но не споделят, казаха още студентите пред преподавателите си.

Беше ни заявено, че професори знаят за ситуацията, не изявяват желание да я разгледат, каза още колега на второкурсника по право. Студентите казаха още, че асистентът влизал в аудиториите с въоръжена охрана. Гардът сядал в дъното на стаята и на съседното столче оставял оръжието. Някога влизал и в ролята на квестор. След като изслушаха студентите, думата на заседанието взеха преподаватели.

Ще ви помоля да се самоорганизирате и при необходимост да не се боите да го кажете и не само пред нас и не в такава група, за да ви вдъхне смелост. Всеки да е готов да свидетелства, защото понякога пътят към правото не е много лесен, каза на младежите доц. Кристиан Таков. Той им благодари за смелостта.

Има хора, които ръсят кал и срам около себе си. Не са много, но са бурен. Жизнеспособните структури си проличават по способността си да се отърсват от такива, да ги плевят. Затова сега ни е необходима адекватност, което понякога означава мъжество и разум”, взе думата и доц. Атанас Семов. “Мисля, че няма да е пресилено, ако кажа, че цялото пребиваване на лицето Чавдар Стоянов в нашия факултет бе поредица от безпрецедентни скандали и като цяло беше вредоносно за факултета”, допълни доц. Семов. Разбира се, уволнението му ще бъде нов скандал, но оставането му сред нас ще бъде грях.

Грях пред студентите, пред колегите, пред изконните ценности на академичния живот, заключи преподавателят. Според него било необходимо да показват, че “имат сетивност, чувствителност към безобразията и да реагират навреме, а не да чакат и да плащат скъпо за криворазбрана колегиалност”.

Благодаря, че се намериха смели студенти, каза и проф. Красимира Средкова. “Ние многократно бяхме информирани за проблеми с въпросния колега. Ние му позволихме да шета от катедра в катедра като цветарка, защото все катедрата е виновна. Факултетният съвет трябва много повече да се занимава със състоянието на образователния процес в нашия факултет”, каза още проф. Средкова.

Тези млади хора ме мотивират да вярвам, че България има бъдеще, коментира деканът на Юридическия факултет проф. Сашо Пенов.

Окончателното решение за уволнението на гл. ас. Чавдар Стоянов е на ректора, който му е работодател.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари