Уволненият шеф на РИОСВ-Русе: Имаше намеци да не контролираме определени фирми

1
Смениха шефа на РИОСВ-Русе, подозират корпоративни интереси
Смениха шефа на РИОСВ-Русе, подозират корпоративни интереси Видео: БГНЕС

Директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води в Русе Дауд Ибрям от днес вече не е на работа. Той е бил освободен в петък със заповед на екоминистъра Ивелина Василева без мотиви, по чл.19, ал.5 от Закона за администрацията, който гласи "по преценка на ръководния орган". Въпреки това се смята, че зад освобождаването му се крият не толкова политически мотиви – Дауд Ибрям е бивш областен председател на ДПС, а по-скоро корпоративни интереси, засегнати от действията му като шеф на екоинспекцията.

На пресконференция днес Дауд Ибрям изрази категоричното си несъгласие с обявените вчера от министър Василева в ефира на БНР мотиви за смяната му. Според нейните думи той е бил освободен заради забавени преписки – нещо, което не му е било казано при връчването на заповедта. "Това са, меко казано, недостоверни и непроверени информации. Не приемам тези твърдения и заявявам, че в РИОСВ-Русе няма неприключили преписки. Напротив, при встъпването си в длъжност аз заварих такива от 2010 и 2011 г., които приключихме", каза Дауд Ибрям. Той обмисля да заведе иск срещу министър Василева за тези нейни думи.

Бившият директор на РИОСВ-Русе не отрече вероятността освобождаването му да е свързано с твърдите му действия срещу едно от предприятията, които бяха основни замърсители на въздуха през последните години. Той призна, че е имало препоръки и искания да не се проверява толкова стриктно. Дори в дните преди Нова година е писал доклад с обяснения пред екоминистерството, като последните му допълнителни разяснения са дадени дни преди свалянето му.

Става дума за френския завод за автомобилни части "Монтюпе", който бе принуден от екоинспекцията да затвори жалузите си, от които излизаше зловонен въздух и тровеше няколко квартала. Заводът монтира на тяхно място вентилатори, заради което бе глобен от РИОСВ. "Монтюпе" водят две дела срещу тези решения на екоинспекцията, но до този момент съдът се е произнесъл в полза на РИОСВ.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари