Увеличението на пенсиите няма да е еднакво за всички

1
Това обясни социалният министър Гълъб Донев
Това обясни социалният министър Гълъб Донев

"Ние сме може би първата държава в ЕС, която започна да прилага решение по закона "Магнитски". Това, което сме направили, е да защитим държавните предприятия, за да не се допускат отношения с лицата, посочени в списъка със санкции на САЩ".

 Това заяви пред БНР служебният вицепремиер и социален министър Гълъб Донев. Той обясни, че засега няма индикации за спиране на еврофондове за България заради санкциите на САЩ срещу български физически и юридически лица.

"Всичко, което прави правителството, е прозрачно и професионално, няма лица и фирми (под санкции - б.р.), които да са в близък контакт с правителството", коментира служебният министър.

Вицепремиер Гълъб Донев обяви в предаването "Неделя 150", че е факт констатацията, че няма сериозни нарушения в Министерството на труда и социалната политика:

"Това е факт след извършените одити и оценки на независими одитори".

Служебното правителство изготви програма за 2,5 милиарда лева, с която бизнесът ще бъде подкрепен чрез кредити през търговските банки, което министър Донев подчерта, че е използване на свободен ресурс в търговските банки, като държавата става гарант за тези кредити: 

"Тези нови мерки все още са в проектен етап. За всяка една от тези мерки ще бъде необходима нотификация от държавата пред ЕК, това ще са мерки, които да подпомогнат бизнеса и заетостта през есенния сезон".

Донев уточни, че за да бъдат ефективни мерките, трябва да бъдат разработени в няколко варианта, в зависимост от конкретната ситуация на развитие на пандемията.

"Досегашните мерки, прилагани от началото на пандемията, дават добър резултат по отношение на запазването на заетостта. Към днешна дата безработицата в страната е на ниско ниво, върнахме се на нима от преди Covid пандемията", посочи служебният социален министър.

Проблемно е намирането на пари за добавката от 50 лева на пенсиите, каза министър Донев и обясни, че тези пари не са планирани като разход в бюджета на ДОО. Той подчерта, че служебното правителство ще спазят ангажимента си да дават тази добавка към пенсиите до края на мандата си.

"Увеличението от 5% на пенсиите няма да е еднакво за всички", обясни Донев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари