Парите за втората година от майчинството се вдигат със задна дата

0
Повишението е в размер на 70 лева
Повишението е в размер на 70 лева Видео: NOVA

Повишението е в размер на 70 лева

Бюджет 2023 влиза в Министерския съвет и след това - в парламента, със замразена минимална работна заплата от 780 лева. Това стана ясно при представянето на финансовата рамка за годината от финансовия министър Асен Василев, предава NOVA. Проектобюджетът ще е с 3% дефицит, какъвто ангажимент беше поет от правителството още при формирането му.

В проекта е заложено икономиката ни да произведе почти 2% повече, отколкото през миналата година. Така се очаква и данъчните приходи да нараснат. Заложената средногодишна инфлация е от почти 9%.

Планираните приходи са малко над 69 млрд. лв., а разходите - с над 4,5 млрд. лв. повече.

Приходите и разходите, веднъж разчетени и внесени в парламента, не може да търпят промяна, но с вътрешни размествания може да се увеличат парите за една или друга сфера, или пък за минималната заплата. Тя трябва да стане 50% от средната, но от началото на следващата година. Сегашните 780 лв. може да се увеличат от депутатите, но те ще трябва да кажат от кое перо да се вземат парите.

Министър Василев увери, че е осигурено увеличението на пенсиите по Швейцарското правило - 12% от 1 юли. А парите за втората година от майчинството се вдигат от 710 на 780 лв. със задна дата от 1 януари.

Запазва се политиката за учителските заплати - те ще са в размер от 125% от средната работна. Тази политика се прилага от 1 януари”, каза Василев и допълни, че са запазени средствата по всички социални програми.

Има увеличение на социалните плащания с оглед на инфлацията. Осигурени са 111 млн. лв. повече заради новата линия за бедност от 504 лв. Повече са и средствата по програмите за лична помощ, по Закона за социалното подпомагане и по Закона за семейните помощи за деца, както и парите за първокласниците, увери финансовият министър.

По думите му в бюджета има достатъчно пари за здравна профилактика. „Разчетени са средства и за болнична помощ, за да може всички лечебни заведения да осигурят на служителите си минималните работни заплати, които бяха договорени миналата година - 1500 лв. за медицинска сестра и 2000 лв. за лекар”, каза финансовият министър.

Увеличение има и на парите за отбраната – „малко повече от изискуемия от Стратегията за отбрана процент – 1,88% и 2% за следващите две години”, поясни Василев.

През 2021 г. дългът към БВП е бил 22,5%, в края на миналата година е 21,8%, а в края на 2023 г. е предвидено да бъде 22%. Тоест там няма съществени изменения, коментира още финансовият министър.

Той призна, че не е нормално държавата да приема бюджет в средата на годината, защото това означава непредвидимост за фирмите и гражданите. По думите му и след прецизиране на капиталовите разходи те са на рекордни нива – има над 8 млрд. лева капиталови инвестиции, заложени в бюджета. „В България капиталовата програма не се изпълнява, което в дългосрочен план е пагубно за държавата”, обясни Василев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари