Увеличават помощите за отопление

0
Новата стойност е определена със заповед на социалния министър Бисер Петков
Новата стойност е определена със заповед на социалния министър Бисер Петков Снимка: Dunavmost

Увеличават с 24.5% в сравнение с миналия зимен сезон помощите за отопление. 

Така месечният размер става 93.18 лв. Новата стойност е определена със заповед на социалния министър Бисер Петков, съобщиха от МТСП.

Кандидатстването за енергийно подпомагане започна на 1 юли и ще продължи до 31 октомври. Хората, нуждаещи се от този вид социална подкрепа, могат да подават документи в дирекциите "Социално подпомагане" по настоящия си адрес. 

Общата стойност на помощта, която се изплаща от Агенцията за социално подпомагане за периода 1 ноември - 31 март, ще се повиши с 91,75 лв. - от сегашните 374,15 лв. на 465,90 лв.

Повишението е разписано с промени в Наредба № РД-07-5 от 2008 г. за условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление, която беше обнародвана в Държавен вестник на 28 юни 2019 г. 

Новите текстове регламентират, че базата за определяне на размера на помощта нараства от 385 киловатчаса на 500 кВтч. Причина за увеличението на помощта са и определените от Комисията за енергийно и водно регулиране по-високи цени на електрическата енергия, които влязоха в сила от 1 юли.

От социалното ведомство информират, че са предприети мерки, за да не се допусне отпадане на хора от енергийно подпомагане поради увеличението на пенсиите от 1 юли с 5,7%.

С промените в нормативната уредба беше разширен и обхватът на подпомаганите лица и семейства чрез увеличаване на индивидуалните коефициенти за достъп до целевата помощ. 

Най-голямо е увеличението за рисковите групи - възрастните хора и особено онези от тях, които живеят сами, хората с увреждания и родителите, отглеждащи сами децата си, включени в образователния процес.

Очаква се с около 45 000 да бъдат увеличени подпомаганите семейства, като броят им ще достигне 255 000. През миналия отоплителен сезон ( 2018-2019 г.) с целева помощ за отопление бяха подпомогнати 209 647 хора и домакинства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари