Уважаеми учители, безплатен обяд НЯМА!

8
За учителите, десетте процента и за други неща
За учителите, десетте процента и за други неща Снимка: БГНЕС

През юни т.г. се проведе учителски събор, на който образователният министър Меглена Кунева обеща от 1 януари 2017 г. заплатите на учителите да се повишат с 10%.

Радостта на учителите бързо беше попарена – обещаното от М. Кунева беше определено като еднолично и нейна солова акция, защото нужните 250 млн. лв., както каза премиерът Бойко Борисов: Аз не знам да ги имаме.

Само след по-малко от 4 месеца обаче премиерът заяви, че можем за следващата година 223 милиона допълнително да дадем в образованието, а средствата трябва да се разпределят така, че да отидат до всяко българско дете… Очаква се ръстът на заплатите на учителите със стаж да е 8%, а младите учители да се стимулират със 10%  –  колкото едно-две пазарувания на неделикатесни хранителни продукти. Това свое решение Б. Борисов е взел след среща с финансовия министър, синдикатите и с шефа на ресорната парламентарна комисия. Значи решението е правилно и неотменимо и учителите отново може да се радват заради вече много високите си заплати и заради правилното мотивиране на младите учители, чиито наплив към училищата вече очакваме.

Но, както се казва, няма безплатен обяд.  С какво българският учител трябва да си го плати, не се казва, но който има дори и малък досег до българското училище, е наясно. И тука става въпрос за „другите неща“, които никак не са малко. Учителите трябва: да полагат все по-големи усилия да прибират, задържат в час и да научат на нещо учениците, без да се правят на циркаджии; да приемат с благодарност псевдореформите в образованието; да предотвратяват насилието между децата; да приемат мълчаливо и като нещо редно нападките, псувните и боя, с които ги даряват разлютени родители; да се справят с давящата ги бумащина, която става все повече и повече и яде от времето им; да се усъвършенстват непрекъснато като специалисти; да бъдат усмихнати и позитивни, каквото и да им се случва, и т.н., и т.н. Но това са, както се казва, други теми, по които никой официално не се изказва. Именно те обаче са цената на десетте процента увеличение на учителските заплати, което неслучайно беше обявено в навечерието на избора за президент и то без особен финес.

Ц. Стайкова

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари