Установени са над 190 хиляди нарушения на трудовото законодателство през 2022 година

0
През 2022 година се запазва тенденцията да намалява сумата на забавените заплати спрямо 2021 година
През 2022 година се запазва тенденцията да намалява сумата на забавените заплати спрямо 2021 година Снимка: БанкерЪ / Архив

През 2022 година се запазва тенденцията да намалява сумата на забавените заплати спрямо 2021 година

Общият брой на констатираните нарушения на трудовото законодателство е 191 200. Това съобщават от пресцентъра на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ).

Нарушенията по здравословните и безопасни условия на труд са 96 402 бр., а по осъществяване на трудовите правоотношения – 93 954. Нарушенията по заплащането на труда остават най-честите от всички, свързани с изпълнението на трудовите правоотношения – 21 701.

"Това може да се обясни с факта, че работещите най-често подават сигнали за този вид нарушение, тъй като липсата на средства не им позволява да задоволят жизненоважни потребности", коментират от ГИТ.

Контролните органи на Инспекцията по труда са установили 13 737 нарушения, свързани с възникването на трудовите правоотношения и 10 717 на разпоредбите за разпределението на работното време. По време на проверките са установени 3398 работници и служители, които са полагали труд без сключен трудов договор, отбелязват още от ГИТ.

От Инспекцията по труда посочват също, че за всяко установено нарушение инспекторите по труда предприемат мерки за отстраняването му, което от своя страна води и до подобряване на условията на труд в предприятията. През 2022 година са приложени 184 054 принудителни административни мерки. Образувани са и 9 481 административнонаказателни производства. Сумата на влезлите в сила наказателни постановления е над 11 милион лева, сочат още данните на ГИТ.

През 2022 година се запази тенденцията да намалява сумата на забавените заплати спрямо 2021 година. Контролните органи на Инспекцията по труда са установили през м. г. под 6.1 млн. лв. неизплатени в срок възнаграждения на работници и служители. След намесата на Инспекцията по труда са изплатени над 3.7 млн. лв. забавени възнаграждения, отчита ИА ГИТ.

Инспекцията по труда напомня на работещите, че работодателят има задължение да не ги допуска до работните им места преди да им е предоставил екземпляр от сключения трудов договор и копие от уведомлението му за регистрация в Националната агенция за приходите. Експертите посочват, че по този начин трудовите права са защитени в най-голяма степен.

Всеки може да провери има ли риск да работи недекларирано чрез специален софтуер, разработен от ИА ГИТ по трансграничния проект „Сътрудничество за достойни условия на труд“. На интернет страницата на ГИТ е осигурен пряк достъп до софтуера през банера „Провери дали работиш недекларирано“.

Във връзка със застудяването на времето от Инспекцията по труда предупреди преди дни работодателите, че трябва да осигурят подходящи условия на труд. Проверките на ГИТ показват, че най-често работещите в закрити помещения сигнализират за работа при ниски и високи температури.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари