Успешно започна ваксинацията срещу Ковид-19 в Русе

1
Любопитен факт, свързан със сестрата, поставила първите 5 ваксини в Русе
Любопитен факт, свързан със сестрата, поставила първите 5 ваксини в Русе

Любопитен факт е, че първите пет ваксини бяха поставени от медицинската сестра Дарина Маринова, която е с 28-годишен трудов стаж и от самото начало на откриването на COVID-отделението в УМБАЛ „Медика Русе“ работи там

Още два кабинета за ваксинация срещу COVID-19 ще бъдат разкрити в Русе. Те ще бъдат съответно в ДКЦ-1 и втори такъв в Университетска болница „Медика Русе“.

Това стана ясно от проведен по-рано през деня съвместен брифинг между областния управител на област Русе Галин Григоров и директора на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова. Към момента са разкрити четири кабинета – по един във всяка от четирите болници, където се лекуват пациенти, страдащи от коронавирусна инфекция. „Впоследствие манипулацията ще се извършва и от общопрактикуващите лекари.“, допълни д-р Николова. Директорът на местното РЗИ заяви още, че тя също ще се ваксинира, но няма да е сред първите 200 медици.

Припомняме, че днес малко след 14.00 часа при засилени мерки за сигурност от Велико Търново в Русе пристигнаха първите 40 флакона от ваксината срещу COVID-19. Те бяха докарани от автомобил на Регионалната здравна инспекция, придружаван от полицейски ескорт, като всичко необходимо относно ненарушаването на хладилната верига също беше спазено. Ваксините ще стигнат за общо 200 лекари, медицински сестри, санитари и друг здравен персонал на първа линия от четирите болници в областта, където се лекуват пациенти от коронавирусна инфекция. До момента желание да се ваксинират са заявили 1202-ма лекари, фармацевти, стоматолози, медицински сестри, санитари и друг персонал от сферата на здравеопазването. Създадена беше и логистика като в рамките на по-малко от час част от ваксините бяха получени в Университетска болница „Медика Русе“ и там бяха извършени първите пет ваксинации в региона.

Първият ваксиниран беше председателят на Управителния съвет на Районната лекарска колегия към Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов, а веднага след него препаратът беше поставен още на кардиолозите д-р Цоню Стефанов и д-р Панайот Панайотов, както и на акушер-гинеколога д-р Венцислав Несторов от Университетска болница „Медика Русе“, а също и на д-р Петя Несторова, работеща в Центъра за психично здраве. Интересен факт е, че първите пет ваксини бяха поставени от медицинската сестра Дарина Маринова, която е с 28-годишен трудов стаж и от самото начало на откриването на COVID-отделението в УМБАЛ „Медика Русе“ работи там.

В лечебното заведение ще извършват ваксинация и на 30 души от медицинския персонал на Центъра за психично здраве. Друга част от ваксините беше доставена и в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков – Русе“. Другите две лечебни заведения Университетска болница „Канев“ и многопрофилната болница в Бяла „Юлия Вревска“ ще получат ваксините си през утрешния ден. За сега препаратът се съхранява в хладилна стая в сградата на Регионалната здравна инспекция, намираща се на ул. „Байкал“ 12. В цялата област настоящият етап от ваксинацията би трябвало да приключи в сряда или най-късно до четвъртък на обед.

Необходимо е обаче да се отбележи, че имунизационният курс се завършва след реимунизация на 21-ия ден от поставянето на първата доза.

Също така Регионалната здравна инспекция очаква до 15 януари да получи фризер, където ще се съхранява ваксината на температури от -60°C до -85°C. В момента се пази в хладилната стая, където са и другите ваксини.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

МЗ предупреждава:
- Не си поставяйте диагнози в Гугъл. Вместо това се обадете на личния си лекар да ви прегледа по телефона.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари