Условна присъда за студента, който уби млад русенец в катастрофа

1
22-годишният мъж изгоря жив в колата си
22-годишният мъж изгоря жив в колата си Снимка: briagnews.bg / Архив

На 1 година условно беше осъден 19-годишен студент, убил друг млад русенец при катастрофа.

Днес той се изправи пред състав на Окръжния съд в Русе. Трагичният случай е от края на март миналата година. Пламен Г. беше обвинен, че докато кара автомобил "Опел", е нарушил правилата за движение. Той тръгнал да прави маневра, като не дал мигач и при влизане в съседната лента не пропуснал движещите се по нея автомобили. Така Пламен допуснал катастрофа, при която по непредпазливост причинил смъртта на Драгомир С., на 22 години.

Припомняме, че инцидентът стана на 29 март 2015 г. по бул. "България" в Русе, след моста на "Охлюва". Тогава при удар на "Опел" и "Хонда", втората кола се заби в стълб и се запали. Шофьорът изгоря на място, а майка му беше спасена, сподели briagnews.bg.

От делото стана ясно, че Пламен тогава е бил ученик в 12 клас. Само 5 дни преди инцидента той получил свидетелството си за управление на автомобил. Във фаталния ден карал "Опел Корса" по русенските улици. Преди да навлезе в участъка под моста на "Охлюва", Пламен видял, че пред него в средната лента се движи "Ситроен". Обвиняемият го приближил и в същия момент зад опела му се движила "Хонда Сивик", карана от Драгомир. С него се возила и майка му. Максималната разрешена скорост в участъка е 80 км./ч. От експертизите по делото е изяснено, че ситроенът се е движил с 40-50 км./ч., колата на Пламен - със 70 км./ч., а хондата - със 102 км./ч. Когато разстоянието между последните две коли станало около 11 метра, Пламен без да даде мигач, започнал да се отклонява в ляво. Така колата му частично влязла в лявата лента, в която се движила хондата. Драгомир натиснал спирачките и завил волана наляво, като се опитвал да избегне удара. Тогава колата му се ударила в тази на Пламен, след което продължила да се движи и се забила в метален стълб на уличното осветление, и се запалила. Шофьорът Драгомир починал на място от тежката черепно-мозъчна травма, която получил. Обвиняемият и пътуващите с него се притекли на помощ и започнали да гасят пожара. От горящата кола успели да извадят майката на шофьора. Тя е имала рани на главата и крака, но нямало опасност за живота й. Горящата кола бързо е унищожена напълно с тялото на Драгомир вътре.

Днес Пламен и защитникът му поискаха делото да се гледа по реда на съкратено съдебно следствие. Обвиняемият призна фактите, за които е обвинен и така бяха освободени всички свидетели и вещи лица, без да се разпитват. Като частни обвинители бяха конституирани родителите на починалия, но те не пожелаха да са граждански ищци и да предявяват граждански иск. Защитникът на Пламен представи копие от студентската му книжка, от което стана ясно, че той е студент редовно обучение.

В пледоарията си прокурорът заяви, че деянието е извършено по непредпазливост и Пламен е допуснал грешка, която е отнела човешки живот. Той обаче се е притекъл на помощ на майката на починалия. Обвинението предложи присъда от 16 месеца условно лишаване от свобода и отнемане на книжката за 3 години. Според защитника на подсъдимия, той е направил всичко зависещо от него да помогне след инцидента. Той е подал сигнал на тел. 112, гасил е колата с пожарогасител и помогнал за изваждането на майката от колата. На мястото е намерен нож, с който е срязан колана й, добави адвокатът. Той коментира и експертизите, според които Драгомир е карал с над 100 км./ч. при ограничение 80, и вероятно ако е карал по-бавно, е нямало да се стигне до фатален край.

Пред съда Пламен успя да каже само, че съжалява за случилото се. Той бе признат за виновен по повдигнатото обвинение и осъден на 1 година лишаване от свобода, като изтърпяването на наказанието се отлага за изпитателен срок от 3 години. Книжката му се отнема за 1 година. Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Великотърновския апелативен съд.

Източник: briagnews.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари