Уругвайски футболен клуб игра с българското знаме на гърдите

2
На червените фланелки беше изписан част от текста на българския химн
На червените фланелки беше изписан част от текста на българския химн

Историята трябва да се помни и да се уважава. Това послание отправи уругвайският футболен "Данубио" чрез жест, насочен към българските корени на клуба.

В мача си с "Уондърърс" (1:2) от първенството отборът игра с червени фланелки с българското знаме на гърдите и с изписан част от текста на българския химн.

При представянето на фланелката в сайта си "Данубио" използва и фразата "Съединението прави силата".

"Уругвай - страна, изградена културно и обществено до голяма степен благодарение на имиграцията, прие в началото на XX век едно българско семейство, което сложи началото на нашата обичана институция", пишат от клуба, от който са тръгнали някои от големите звезди на местния футбол като Алваро Рекоба, Диего Форлан и Единсон Кавани, пише Дневник

В създаването на клуба през 1932 г. са участвали членове на българско семейство - братята Михаил и Иван Лазарови, наричани в страната Мигел и Хуан. Името на отбора идва от майка им Мария Лазарова. Според публикации в уругвайски издания, първоначално тя предложила да е Марица, но на останалите членове това им се сторило женско. Затова се спрели на името на друга река - Дунав, което на испански е "Данубио". Стадионът на клуба носи името на Мария Лазарова.

Това не е първият случай, в който уругвайският клуб използва екипировката си, за да отправя послания. През март клубът обърна внимание на факти за социално неравенство между половете чрез номерата на гърба на фланелките си.

Преди четири години "Данубио" превърна диагоналната лента на фланелките си в колан, за да насочи вниманието към проблема с високия брой пътни инциденти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари