Управителят на БНБ: Има над 50 хиляди заявки за разсрочване на кредити

0
Димитър Радев бе категоричен, че българският лев няма как да се обезцени
Димитър Радев бе категоричен, че българският лев няма как да се обезцени Видео: bTV

Димитър Радев бе категоричен, че българският лев няма как да се обезцени

Над 50 хиляди заявки за разсрочване на кредити са получени, очаква се това число да се увеличи, каза специално пред „Тази сутрин“ по bTV управителят на БНБ Димитър Радев.

Той поясни, че 25 хиляди от тези заявки са одобрени, а остават още почти два месеца за подаване на още заявления. Според Радев банките ни са по-подготвени за тази криза, но не се знае каква ще е продължителността и дълбочината ѝ.

Той бе категоричен, че българският лев няма как да се обезцени и поясни, че разполагаме срещу всеки лев с едно и половина евро и това няма да се намали, уточни управителят на БНБ.

Банките са стабилни, добави Радев.

Относно суаповата сделка той обясни, че това е знак на доверие към страната ни.

„Суапова сделка значи валутно споразумение, което означава, че може да получаваме евро срещу фиксирания курс, без да намаляваме валутния резерв“, каза още управителят на БНБ и добави, че суаповият механизъм ще продължи, колкото е необходимо.

Управителят на БНБ коментира и че според него влизането в чакалнята на еврозоната може да се случи в следващите 3 месеца.

"Преди всичко говорим за политически акт, винаги може да има развития, които не се предвиждат лесно, имаме и кризата с коронавирус, става дума за сложен административен и бюрократичен процес, но следващите 3 месеца очакваме развит“, поясни Радев.

Той добави и че не е имало драма с обменяне на валута от началото на извънредното положение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари