Злоупотребява ли се с обезщетения за безработица в Русенско?

3
Работодателите недоумяват защо от трудовата борса не им изпращат кандидати за работа
Работодателите недоумяват защо от трудовата борса не им изпращат кандидати за работа Видео: NOVA

Работодателите недоумяват защо от трудовата борса не им изпращат кандидати за работа

За сериозен проблем с липса на кадри алармират от Асоциацията по текстил и кожи. В същото време обаче безработни с подходяща квалификация не били насочвани да кандидатстват за работа в шивашки фирми. От работодателската асоциация подозират, че държавният бюджет губи много пари, изплащани под формата на обезщетения за безработица, при условие, че работа има.

Много цехове в Русе остават празни. Кадри нямало или, ако се появят, не били достатъчно квалифицирани. Стотици работни места са обявили в Бюрото по труда шивашките фирми в крайдунавския град през последните два месеца на миналата година. Също стотици са и регистрираните с такива професии на трудовата борса, сочат данните на Асоциацията по текстил и кожи. Въпреки това много рядко трудовите посредници насочвали безработните към шивашките фирми, въпреки че през декември няколко предприятия в Русе са затворили и техните служители са били насочени към трудовата борса. „Тези хора не биват насочвани за работа. Самите те не желаят да започват работа официално. Искат да си вземат тези обезщетения и започват работа нелегално, тоест получават доходи от две места”, алармира Миглена Христова, която е член на УС на Българска асоциация за текстил и кожи, предава NOVA.

Според браншовата организация се злоупотребява с държавните пари. По закон безработните, които са получили насочващо писмо за работа, но откажат, трябва да бъдат лишени от обезщетението си. Точно затова работодателите недоумяват защо от трудовата борса не им изпращат кандидати за работа.

2974 души са получили обезщетения за безработица в Русе през втората половина на миналата година. Общата сума за тези шест месеца е 5 824 752 лева. Средното обезщетение е 567.94 лв. В НОИ липсвала информация на колко безработни е прекратено изплащането на обезщетенията заради това, че са отказали работа. Този регистър поддържали в Бюрото по труда.

От там в отговор на запитване на NOVA посочиха, че за ноември и декември миналата година само двама безработни са отказали подходяща работа и в резултат на това е прекратена тяхната регистрация в Бюрото по труда. Дирекция „Бюро по труда” не разполагала с информация за отпуснати парични обезщетения за безработица. Техните данни показват, че през последните 2 месеца на 2023 година 5 фирми от местния пазар на труда са обявили 23 свободни работни места в конфекционно производство. Осем души са били наети на работа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    11
    До съвет 2
    Ти къде ги видя или чу 3000 лв.амба?Пускат минималната и от нея ти удържат осигуровки.Човека ходи у тях със 700 лв.1100 /1200 . Алчни сте и кундаджии....до един.
  • 3
    10
    Лоша Работа
    Ишлемето не върви.Прости вече няма.Няма пари и условия на труд няма работа и хора.И кадъните и помакините хукнаха по други държави да работят.Работодатели.Алчни селянджъри.Сега като дойдат виетнамците,цеховете ще никнат като гъби и фирмите със шивашки услуги.Че и нелегални.Факири са.Не ще да блъскотят за жълти стотинки.Тогава работодателите ще ревнат че им взели работата.Ха иди ги търси кой къде се е наврял.Спазвайте работно време,давайте пари,бонуси и отпуските.Иначе фалирате свраки оскубани.
  • 10
    9
    Или............
    Ставайте любовници на Началниците, като госпожица Пън Ко Ва. И вземайте уроци от нея, в селото и.
  • 22
    8
    Гандалф
    Плащайте нормални пари бе, малоумници,. Кой ще работи за 1000 лв?
  • 10
    7
    Бееенчо Бенчилков
    Хубавелките, да идват на работа в общаната. Много мършоляк вече има. Не моя си избера маалка сладка компанионка, а къдравата Уфсъ веки ми омръзна на село.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари