Университети в Англия замразяват таксите за европейци

1
Кандидат-студентите все пак трябва да приготвят поне 12 хил. паунда в сметките си
Кандидат-студентите все пак трябва да приготвят поне 12 хил. паунда в сметките си Снимка: REUTERS

Между 12 и 18 хиляди паунда може да струва университетското обучение на бъдещите европейски студенти в Англия, след като страната излезе от ЕС.

1/3 от 160-те вуза на Острова обаче обявиха редица облекчeния за младежите, а 20 от тях решиха да запазят таксите на 9250 паунда. На някои от кандидатите пък може да се наложи да докажат налични около 10-12 хиляди британски лири в банковите си сметки, за да получат студентска виза. Това са част от новостите, свързани с Брекзит, които ще посрещнат тази есен европейските - а сред тях и българските, кандидат-студенти. Традиционно нашите студенти във Великобритания се ориентират към специалности като бизнес мениджмънт, икономика, инженерство и ИТ.

За прием в университет на Острова все още може да се кандидатства по старите правила - с държавно гарантиран кредит. Британската централизирана система за прием в университети UCAS взе решение да удължи срока за кандидатстване с две седмици - до 29 януари, съобщават от официалния UCAS център на "Интеграл", чрез който кандидатстват значителна част от българските ученици.

"Това е безпрецедентно решение, което удължава традиционния срок 15 януари, когато трябваше да бъде прекратен приемът", коментира Стефка Златева - мениджър "Висше образование" в "Интеграл", консултант на международния проект "Световно образование", пише Сега. По думите й решението ще даде възможност на кандидат-студенти, които все още обмислят образование във Великобритания, да подготвят нужните документи и да прецизират изборите си до 5 университета или 5 специалности. 

Студентски кредит върху таксата за обучение (която в момента е 9250 паунда) могат да получат европейските студенти, които започват следването си преди август 2021 г. След 1 септември 2021 г. обаче държавно-гарантираните кредитите отпадат, което означава, че бъдещите студенти ще трябва сами да покриват таксите за образованието си (шанс за кредит и такси от 9250 паунда за програми, стартиращи от септември 2021 г., биха имали и българи със статут на уседналост в Обединеното кралство).

Всички кандидати, влизащи във Великобритания с цел обучение, ще трябва да кандидатстват за студентски визи. За да кандидатстват за виза, студентите трябва да са изпълнили академичните условия за прием в университета, т.е. да са предоставили диплома с изисквания успех и езиков сертификат и да са заплатили депозит към таксата за обучение (от 2000 до 3000 бр.лири). Освен апликационна такса за виза от 348 бр. лири, трябва да се заплати задължителна медицинска застраховка в размер на 470 бр. лири на година, която ще дава възможност за достъп до безплатни медицински услуги.

Като допълнителен документ при кандидатстването за виза може да се изисква и финансова декларация, удостоверяваща сума, покриваща таксата за обучение и разноските за живот за една година, които да са налични в сметката поне 28 дни преди кандидатстването за виза. "Ако при кандидатстване за виза е необходимо да се предостави банково извлечение, то сумата, която трябва да се докаже е в размер на годишната такса за обучение плюс разходите за живот за една учебна година, които варират от 10 000 до 12 000 лири", казват консултантите. Самото кандидатстване за виза за студенти от ЕС ще става по електронен път. 

Въпреки въвеждането на визите, студентите отново ще имат възможност да работят почасово както досега - 20 часа на седмица по време на обучението и без ограничение за броя работни часове по време на ваканциите. Всички студенти, които започват своето обучение на Острова, получават гарантирано настаняване, осигурено от вуза.

При сключване на договор за настаняване, продължителността му е за 1 г. и студентите са задължени да заплащат наема за посочения период. С обявяването на пандемията през март 2020 г. и при преминаване към онлайн обучение, някои университетите прекратираха предсрочно договорите за настаняване на настоящите студенти при изрично предизвестие от страна на ползвателя и ги освободиха от заплащане на последната вноска от наема за месеците, които не са прекарали във Великобритания.

Условията по договора се различават в отделните части на Великобритания и в зависимост от развитието на пандемията, университетите могат да въведат по-гъвкави условия за ползване на студентски общежития и да адаптират своята политика.

Минимизиране на щетите

Има обаче и добри новини - расте броят на университетите, които взимат решение да „замразят“ таксите за чуждестранни студенти от ЕС за академичната 2021-2022 г., с което първокурсниците от ЕС след реален Брекзит ще заплащат досегашните 9250 паунда. Близо 1/3 от 160-те висши училища на Острова вече обявиха мерките, които предприемат за европейските студенти след Брекзит - по-ниски такси за обучение, специални академични стипендии или комбинация от двете. Сред 20-те университета, които запазват старите такси от 9250 паунда, са Royal Holloway - University of London, Brunel University, University of Portsmouth, Coventry University, Falmouth University, University of Leicester, University for the Creative Arts, както и Swansea University, University of South Wales и Cardiff University в Уелс. 

Първите университети, обявили стипендии, предлагат частично финансиране, което покрива значителна част от таксата за обучение, но не и нейния пълен размер. Например, University of Essex отпуска автоматично 5000 британски лири като отстъпка от таксата за обучение, която е в размер на около 16 000 лири. Допълнително, за първата година всички кандидат-студенти от България получават специална стипендия от допълнително 2000 лири. Видовете финансова помощ са базирани на различни критерии - в по-голям размер тя се отпуска за кандидати с отличен успех и постижения, като броят е ограничен и отпускан на конкурсен принцип. Съществуват и стипендии, покриващи общежитието, както и такива на база доходи на семейството, като техният размер най-често варива в диапазона 1000-3500 лири/година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари