Унгария е използвала шпионски софтуер за телефони „Пегас“

0
Смартфоните, заразени с „Пегас“, по същество се превръщат в джобни шпионски устройства, като позволяват на потребителя да чете съобщенията на мишената, да преглежда снимките ѝ, да проследява местоположението ѝ и дори да включва камерата ѝ, без тя да знае
Смартфоните, заразени с „Пегас“, по същество се превръщат в джобни шпионски устройства, като позволяват на потребителя да чете съобщенията на мишената, да преглежда снимките ѝ, да проследява местоположението ѝ и дори да включва камерата ѝ, без тя да знае

Унгария е използвала инвазивния шпионски софтуер "Пегас", заяви в четвъртък високопоставен представител на управляващата партия, но настоя, че правителството не е шпионирало незаконно гражданите

През юли Унгария беше единствената страна от ЕС, включена в списъка на консорциум за разследваща журналистика като потенциален потребител на шпионския софтуер със стотици мишени, включително журналисти, адвокати и други обществени фигури, предаде Actualno.com

Смартфоните, заразени с „Пегас“, по същество се превръщат в джобни шпионски устройства, като позволяват на потребителя да чете съобщенията на мишената, да преглежда снимките ѝ, да проследява местоположението ѝ и дори да включва камерата ѝ, без тя да знае.

Но правителството на националистическия министър-председател Виктор Орбан досега отказваше да потвърди, че е използвало „Пегас“.

Министърът на външните работи Петер Сиярто настоява, че правителството "не знае" за незаконно събиране на данни.

Но депутатът от управляващата партия "Фидес" Лайош Коса отговори "да" в четвъртък на въпрос на унгарски журналист дали министерството на вътрешните работи е закупило софтуера.

"Не виждам нищо осъдително в него", каза Коса, който председателства парламентарната комисия по отбрана и правоприлагане, след изслушване на комисията.

"В много случаи големите технологични компании извършват много по-широко наблюдение на гражданите, отколкото унгарската държава", каза той.

Коса заяви, че при закупуването на софтуера министерството на вътрешните работи е поело ангажимент да не нарушава ничии права при използването му.

Той също така каза, че министърът на вътрешните работи Шандор Пинтер е заявил пред комисията, че службите за сигурност винаги са действали законно - с разрешението на съдия или на министъра на правосъдието.

Опозиционният член на комисията Агнес Вадай заяви пред репортери, че Пинтер е отказал да потвърди или отрече, че журналисти или политици са били следени с помощта на софтуера.

Тя също така заяви, че протоколът от заседанието на комисията в четвъртък е бил засекретен до 2050 г.

В сряда американските власти включиха NSO, израелската компания, произвеждаща „Пегас“, в черен списък на компаниите с ограничен достъп.

"Тези инструменти... са позволили на чуждестранни правителства да извършват транснационални репресии, което е практика на авторитарни правителства, насочени към дисиденти, журналисти и активисти извън техните суверенни граници, за да заглушат инакомислието", се казва в изявление на министерството на търговията на САЩ.

NSO отвърна на решението, заявявайки, че нейните "технологии подкрепят интересите и политиките на САЩ в областта на националната сигурност, като предотвратяват тероризма и престъпността".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари