"Умни" камери ще следят за нарушения в тунелите на АМ "Хемус"

1
Камерите ще сигнализират за куп нередности
Камерите ще сигнализират за куп нередности Снимка: АПИ

Камерите ще сигнализират за куп нередности

Система от "умни" камери ще следи за всякакви инциденти в тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“ по АМ „Хемус“ след мащабния им ремонт, който започна вчера, съобщи „Телеграф“.

Камерите ще бъдат разполагани на разстояние 60-100 метра и ще изпращат сигнал до софтуер, който автоматично ще засича всякакви събития в тунела – както обичайни, така и извънредни. Сред тях са преминаване на автомобил, спиране на автомобил, движение на автомобил в насрещното платно, движение в аварийна лента, спиране на движението и наличие на пожар и дим. Системата ще засича и ако пешеходец се движи в тунела, което е забранено от закона. Камерите ще улавят и появата на предмет в тунела като паднал товар от камион, откачена броня, ауспух и др.

Детекция

Софтуер на сървъри в модерен контролен център ще обработва видеосигнала непрекъснато. Ако необичайно събитие бъде засечено, той на секундата ще сигнализира в диспечерските пунктове на входа и изхода на тунела, в които има 24-часово човешко присъствие. Системата мигом ще дава сигнал и към електронни информационни табели и светофарни уредби, които ще регулират или спират движението при опасност.

В самите тунели пък ще има модерни аварийни ниши с вандалоустойчиви SOS телефони с автоматично набиране и бутони за включване на пожарогасителна система. В тунелите ще се изгради система за звуково публично оповестяване, чрез която при опасност хората ще бъдат насочвани към съществуващите връзки за евакуация от едната тръба на тунела в другата.

Срокове

По време на ремонта първо ще се модернизират тръбите за Варна, като движението ще се осъществява в тези за София, обявиха от пътната агенция. Те трябва да са готови до лятото догодина, а есента след това ще започне ремонтът на тръбите за София. Тунелите не са ремонтирани от пускането си през 80-те и 90-те години на миналия век.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари