Умерено земетресение без сериозни щети в Северни Апенини

0
Земетресението разтърсва селища в Северни Апенини, разбужда спящи, създава безпокойство
Земетресението разтърсва селища в Северни Апенини, разбужда спящи, създава безпокойство

Земетресението разтърсва селища в Северни Апенини, разбужда спящи, създава безпокойство

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)

В понеделник сутрин, 05:10 време в епицентъра, умерено земетресение разтърсва селища в Северни Апенини, разбужда спящи, създава безпокойство. Районът е сред Тоскано-Емилианските планини, на около 45 километра север-североизток от Флоренция и само на единици километри южно от градчето Маради (около 3100 ж./ 2017г.) в североизтока на провинция Флоренция, регион Тоскана.

Магнитудът на земетресението е 4.9 по скáлата на Рихтер (италианска национална агенция), 5.1 по динамичната скала (Европейски център и Геоложки проучвания-САЩ), дълбочината на сеизмичния източник е определена на 8.5-10 км под земната повърхност.

Десетина съобщения от селища, разположени наблизо до епицентъра по източните склонове на планинската верига, говорят за ефекти с интензивност от V и VI степен. Това са максималните сътресения от земетресението. Именно там са възможни малки повреди по постройки.

Областта на усещане се разпростира до 165 км към югоизток (Анкона III-IV степен), 180 км към юг (провинция Витербо), 180 км на север (провинция Венето III степен), до 220 км на северозапад (II степен, т.е. съвсем слабо усетено само от будни хора в покой). Земетресението се е проявило във Флоренция с интензивност от III и IV степен, с интензивност от III степен в Болоня – на 50 км северно от епицентъра.

Допълващи факти около земетресението в 05:10 часа:

  • Предхожда се с 32 минути от земетръсно събитие с магнитуд 3.3, усетено от единици;

  • Европейският център обявява 21 афтершока с магнитуд между 2.0 и 2.6 на дълбочина 6-11 км; Италианският национален център – 22 вторични труса с магнитуд в интервала 2.0-2.8 (3.0) на дълбочина 6-11 км.

Най-близо до зоната на новата серия трусове в миналото са известни две силни земетресения – през 1542 година с изчислен магнитуд 6.0 и през 1919 година с магнитуд 6.4. Две други събития, станали през 1661 и 1725 година, са причинили интензивност от VIII степен в Маради; тази информация се съдържа в историческия земетръсен каталог на Италия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари