Умъртвяват и прасетата в Голямо Враново

2
Никога не сме отказвали евтаназия на прасетата, заяви д-р Миленка Димитрова
Никога не сме отказвали евтаназия на прасетата, заяви д-р Миленка Димитрова Видео: Русе Медиа

Прасетата от свинекомплекса в Голямо Враново, който стана третата индустриална ферма с африканска чума по свинете в Русенско, ще бъдат евтаназирани. Това потвърди управителят на предприятието д-р Миленка Димитрова.

В момента се извършва организация на процеса по умъртвяването и загробването на животните, информира Русе Медиа.

Общо 30 000 животни се отглеждат там, като до момента само за част от тях има потвърждение, че са заразени или са били в контакт с болни животни. От фермата са изпълнили всички изисквания, свързани с евтаназията, но имат притеснения, тъй като площадката за загробване е само на 3 км от предприятието.

Ние никога сме отказвали евтаназия. Подготвили сме прасетата, които са били контактни, за евтаназия. В момента създаваме организация. Тази организация не се създава от днес за утре, за един час, просто трябва доста подготвителна работа. Търсим техника, търсим начини да предпазим околната среда, в никакъв случай ние не искаме да замърсяваме допълнително и не искаме камионите, които ще извозват нашите убити прасета, да минават те по този път, по който се движат всички хора“, заяви управителят на Свинекомплекс-Голямо Враново д-р Миленка Димитрова.

От свинекомплекса имат желание да се направят повторни проби за болестта, за да се умъртвят само рисковите животни.

„Имаме положителни проби при изпращане на материала от умрели прасета, но след това нашето наблюдение в развитието на клиниката показва, че в момента няма никаква клиника, ние нямаме никакви умрели прасета и смятаме, че пробата може да се направи още един път. Най-вече да се проверят прасетата, които са около това помещение, в което се констатира заболяването и да се види те заболели ли са, не са ли заболели, какво е положението при тях“, обясни още д-р Димитрова.

Ветеринарната служба в Русе е дала днес съгласието си да се вземат нови проби в присъствието на официален ветеринарен лекар.

Едва след като приключи евтаназията на прасетата, от свинекомплекса в Голямо Враново ще започнат изчисления на понесените финансови загуби.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари