Ултрамаратонец тръгва за 720 километрово предизвикателство по поречието на Дунав

0
Ставрев ще трябва да бяга по над 100 км на ден, в температури до 40 градуса на сянка, по буквално нажежения асфалт, в близост до поречието на река Дунав и Добруджа
Ставрев ще трябва да бяга по над 100 км на ден, в температури до 40 градуса на сянка, по буквално нажежения асфалт, в близост до поречието на река Дунав и Добруджа Снимка: Дунав Ултра

Броени часове остават до момента, в който един от най-добре подготвените ултрамаратонци на България, Владимир Ставрев, ще стартира в предизвикателство - пробег на пълната дистанция на близо 700-километровия маршрут “Дунав Ултра”

Начинанието носи името "Маратонът", a каузата на прехода е да спомогне за популяризиране на маршрута, заедно с близо 100 населени места, разкрива Дарик

На 3 август, в 3:30 ч. през нощта, атлетът тръгна от видинското село Куделин, най-северозападното населено място на страната и начална точка на маршрута “Дунав Ултра”, като ще се опита в рамките на до 7 дни да достигне крайната му точка – с. Дуранкулак, най-североизточното населено място на България.

Това означава, че до седмица Ставрев ще трябва да бяга по над 100 км на ден, в температури до 40 градуса на сянка, по буквално нажежения асфалт, в близост до поречието на река Дунав и Добруджа. Начинанието е лично предизвикателство за 39-годишния българин. По неговите думи:

"Това мое бягане не е с цел да поставям рекорди, а е обвързано най-вече с каузата да помогна за популяризиране на маршрута “Дунав Ултра” и близо 100 населени места, български села и градове, през или покрай които той преминава. Считам, че този маршрут има сериозен туристически потенциал, да популяризираме идеята е основна цел на моето бягане".

По време на пробега маратонецът се очаква да премине през 17 града и 62 български села. За да се бори с адската жега, той ще започва бяганията си много рано, преди разсъмване, но това няма да му спести предизвикателството, да преодолява високите температурни амплитуди през деня.

За да поддържат духа на Владимир, на различни места по маршрута към него ще се присъединят любители бегачи. Най-голямата подобна група се очаква да бъде преди и след гр.Русе, където бягането е силно популярен спорт, а връзката с Дунава естествена.

В други градове и села вече също се готвят да го посрещнат и да помагат с всички средства за успеха на неговата кауза.

По време на маратона Ставрев ще носи в себе си специален GPS предавател, който ще даде възможност да следим движението му наживо в интернет страница, посветена на пробега. Там ще можем да се потопим в атмосферата, като за целта на всеки час ще бъдат публикувани снимки от мястото на събитието.

 Всичко най-интересно по време на пробега може да проследим на: https://dunavultra.com/the-marathon-2020/

За Владимир Ставрев:

Владимир Ставрев е на 39 години, от град Попово. В момента е един от най-подготвените ултрамаратонци на България. Има бакалавърска степен по философия от Софийски Университет "Св. Климент Охридски", където към момента следва магистратура със специалност в областта на педагогиката. През последните години натрупа успехи в различни състезания на дълги дистанции в страната и чужбина. За него предизвикателството да пробяга успешно маршрута "Дунав Ултра" не е с цел да поставя рекорди, а да го популяризира, заедно с населените места, български села и градове, през или покрай които преминава маршрута.

За Дунав Ултра:

“Дунав Ултра” е най-дългият туристически велосипеден маршрут в България - близо 730 км по поречието на р. Дунав, през Добруджа до Черно море. Маршрутът е носител на наградата Иновация на годината в Туризма, в годишните награди на Министерство на Туризма. Популярността на маршрута нараства през годините – стартирал през 2014 г. като идея за лично предизвикателство на трима приятели-колоездачи, днес към него е наличен международен интерес, с реален потенциал да се превърне в един от най-популярните туристически маршрути на Балканите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

На плажа, два шезлонга и чадър са 100 лева. Не са скъпи. И в ИКЕА са толкова…

Харесай Дунавмост във Фейсбук