Украинци в Русе: Благодарим за подкрепата

8
Евгения, Зинаида и Женя споделиха своите истории
Евгения, Зинаида и Женя споделиха своите истории Снимка: Дарик

Евгения, Зинаида и Женя споделиха своите истории

Те са в Русе от около 2 години. Част са от бежанската вълна, потекла след началото на войната в Украйна. Първо били с нагласата, че ще си тръгнат всеки момент - след месец, после след няколко. Но обстоятелствата ги задържат и до днес. Евгения Бужилова е бесарабска българка, от Одеса. Говори прекрасен стар български език, запазен от дедите ѝ и макар че се притеснява, именно чрез него тя започва да помага. Става посредник между украинците, дошли в Русе и местните организации, като Каритас. И намира своето призвание именно в това.

А сред жените, потърсили закрила е Зинаида Касиян, дошла в Русе с двамата си сина - 9-годишният Евгений и 5-годишният Анатоли. “В началото бях в шок, не знаех къде се намирам”, споделя тя, цитирана от Дарик. Днес вече говори добре български и работи като счетоводител. Женя ходи на училище, а Толя на детска градина. Чувстват се добре, но разбира се - мечтаят за дома. За Украйна. За мир.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    17
    Българин
    Птица, аз имам същия проблем. Пръснаха ми задника едни руснаци на Слънчака преди години и още не мога да се оправя! Ама ми хареса! ГЕЙрои слава!
  • -1
    16
    ptica
    Споменах ли,че освен от укролигофрения, страдам и от разпран задник ?
  • 5
    15
    Бидон за Зеле, Колбаси от...
    Всъщност, т. нар. война я започна пряко след 2014 г. Киевския режим под "вещото ръководство" на НАТО. Но това не е по темата нали?
  • 1
    14
    до 13
    Присмял се хърбел на щърбел.. А от колко години Европа сърба нашата попара ? Всеки 5ти българин в чужбина живее на социални помощи и не си дава зор да работи. Тук говорим за хора, които имат желание да се интегрират в това общество. Учат език и работят и сами си изкарват прехраната.
  • 5
    13
    Спонсор
    ПОДАДЕШ ЛИ СИ ПРЪСТА, ТЕ ТИ ОТХАПВАТ РЪКАВА НА ПОТНИКА! СЪРБАЛ СЪМ ИМ ПОПАРАТА В ИСПА НИЯ И АНГЛИЯ! НЕ МИ ГИ ХВАЛЕТЕ ЧАК ТОЛКОВА! ПИТАЙТЕ НЯКОЙ ВАРНЕНЛИЯ И ТОГАВА ШПРЕХЕН!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари