Г-7 готви нови санкции за Русия заради Запорожката АЕЦ

0
Рафаел Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия, ще отиде в Украйна, за да преговаря с Украйна и Русия за гарантиране на безопасността на ядрените обекти
Рафаел Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия, ще отиде в Украйна, за да преговаря с Украйна и Русия за гарантиране на безопасността на ядрените обекти Снимка: Фейсбук, Володимир Зеленски

Външните министри на страните с най-развити икономики подчертаха, че заплаха срещу ядрени съоръжения за мирни цели е нарушение на международното прави

Външните министри на страните от Г-7 предупредиха в петък, че Русия ще бъде изправена пред нови строги санкции заради нахлуването си в Украйна, и призоваха Москва да спре атаките си в близост до атомни електроцентрали, предаде NOVA.

"Ще продължим да налагаме по-нататъшни строги санкции в отговор на руската агресия, активирана от режима на Лукашенко в Беларус", се казва в изявление на министрите от клуба на богатите държави Г-7.

Външните министри на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и Съединените щати осъдиха нощната атака срещу украинската атомна електроцентрала Запорожие.

"Призоваваме Русия да прекрати атаките си, особено в непосредствена близост до украинските атомни електроцентрали", заявиха те.

"Всяко въоръжено нападение и заплаха срещу ядрени съоръжения, предназначени за мирни цели, представлява нарушение на принципите на международното право."

Министрите заявиха, че подкрепят предложението на Рафаел Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия, да отиде в Украйна, за да преговаря с Украйна и Русия за гарантиране на безопасността на ядрените обекти.

С оглед на бързо влошаващата се хуманитарна ситуация министрите от Г-7 приветстваха и обявяването на споразумение между Киев и Москва за създаване на коридори за евакуация на украинските граждани като важна стъпка.

Съюзниците заявиха, че ще се противопоставят и на руската кампания за дезинформация.

"Непрекъснатият им поток от измислени твърдения излага на риск допълнителни човешки животи", добавиха министрите от Г-7

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    ДО 1
    Кирлива червена УШАНКА ! Изми ли си ''Москвич 2140 Д'' и да ти изпратим ли ''Наръчник на агитатора -1984 г.
  • 1
    1
    Ayde
    Намесиха и Беларус вече, мръсници !!! Непрекъснатият поток от измислени твърдения ги нагнетяват и финансират тези от Г-7, а зеленското чучело ги изиграва в трагико-драматичен апломб ! Те го правят, а крещят, че Русия била, сега и Беларус !?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари