Украйна ще оцелее, но Западът трябва да се срамува

2
Немалка част от отговорността за това развитие е на Запада
Немалка част от отговорността за това развитие е на Запада Снимка: БГНЕС / Архив

Русия нападна Украйна, голямата война е факт. Катастрофата можеше да бъде избегната, но след 2014 Западът просто си затвори очите

Лицата на западните политици би трябвало да горят от срам, коментира Роман Гончаренко в Дойче Веле. 

Четвъртък, 24 февруари 2022 - никога няма да забравим този ден. Това е денят, в който едно обезумяло руско ръководство реши да започне голяма война срещу Украйна. Денят, за който хората в Украйна и приятелите им по света се подготвяха дълго, но все пак се надяваха, че той няма да настъпи. Денят, в който Кремъл просто започна война в Европа.

Сега мнозина се питат как въобще се стигна дотук. Отговорът се съдържа в един цитат от Уинстън Чърчил: "Те имаха избор между войната и срама. Избраха срама и получиха войната."

Мащабите на това нахлуване не оставят никакво съмнение: руските войски нападнаха Украйна - точно така, както и преди 100 години, когато украинците за първи път обявиха независимост. Последиците от тази чудовищна стъпка ще разтърсят света из основи.

Фаталната грешка на Запада

Немалка част от отговорността за това развитие е на Запада. Когато за първи път след като през 1991 Украйна се обяви за независима Русия я нападна и анексира Крим, Западът избра срама, за който говори Чърчил. Лидерите на САЩ, Германия и другите водещи западни държави настояваха Украйна да не оказва съпротива - сакън да не "провокираме" руския президент Владимир Путин. Мотивът гласеше: Западът не желае нов пожар точно 100 години след началото на Първата световна война. Това беше разбираемо, същевременно обаче и фатална грешка.

Русия се опияни от успеха си в Крим и продължи с войната в източноукраинския Донбас. А Западът твърде колебливо започна да снабдява Украйна с оръжие (Германия категорично отказа). Някакви санкции срещу руската икономика бяха наложени чак след свалянето на малайзийския пътнически самолет MH17. Но и те бяха толкова ограничени и слаби, че накараха Русия да смята, че може да продължи да действа без да очаква сериозна съпротива.

Време е да се помогне на Киев

Но и Украйна подцени степента на лудост, обхванала ръководството в Москва, както и настроенията на голяма част от руското население - хората, които не възприемат Украйна като независима държава. Вместо това много украинци се чувстваха някак сигурни: те смятаха, че след като са съседи и братя, Русия няма да дръзне да започне открита война. Киев дори не прекъсна дипломатическите си отношения с Русия, с което изпрати грешен сигнал към съюзниците си на запад под мотото, че нещата не са чак толкова зле.

Така обаче беше пропуснат шансът да се предотврати сегашната война. Западните лидери решиха да преговарят с Русия с надеждата, че така могат да укротят агресора. Но човешката история показва, че подобна тактика никога не е била успешна. Ето, че тя се провали и сега в Украйна.

Русия използва постъпленията си от продажбата на нефт и газ за разработването на нови оръжия, както и за да се подготви за една апокалиптична война - не само срещу Украйна, а и срещу целия Запад. В тази посока имаше много предупреждения, всичко беше известно: Кремъл и неговите пропагандисти никога не са крили намеренията си. Но Западът предпочете да си затвори очите. Сега лицата на западните политици би трябвало да горят от срам.

Украйна няма да се върне под контрола на Москва

Сега е време да бъдат поправени грешките и да се помогне на Украйна с всички възможни средства. Ще има сражения, кръвопролития, вероятно окупация и дълга партизанска войнаУкрайна ще изгуби много от най-добрите си синове и дъщери. Но тя ще оцелее - в това няма никакво съмнение. Украинците никога повече няма да се примирят с това да бъдат водени на каишка от Москва. Тези времена отминаха и никога няма да се върнат.

А Русия? Пътят на агресията срещу Украйна и целия западен свят, по който сега тръгва Москва, рано или късно ще свърши с катастрофа. След това Русия може би ще получи шанса да започне отначало. Но да не забравяме: сега всички свободолюбиви хора са преди всичко украинци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    11
    до 2
    Да бе, бащи си хващат буса и зарязват семейството си. Идват в Бг за да търсят някой да ги обгрижва. Сутринта имаше такава статия тук. Иначе украинец не е етнос, а професия. Ама откъде да го знаеш като си стоиш затворен в гетото.
  • -3
    10
    до 9
    Пропускаш цялата Южна Америка, Близкият Изток, Катар, ОАЕ , Китай, Индия, Пакистан и... чети внимателно - Саудитска Арабия, най-големият съюзник на САЩ в арабския свят. Иначе казано зад САЩ са Канада, ЕС и изобщо страни с големи вътрешни проблеми, на които им трябва външен враг.:)
  • 3
    9
    русенец
    Да, знам че има такива народи, които харесват Путин СИРИЯ СЕВЕРНА КОРЕЯ НИКАРАГУА ВЕНЕЦУЕЛА и редица други такива "демократични" държави. А забравих да спомена и другата държава нашественик Беларус на Лукашенко
  • 1
    8
    Mmm da
    Ако бяхте истински русофил, въпросът с дънките и маратонките адидас нямаше да Ви гнети толкова, как изобщо ги слагате на кантара срещу руската душевност, ценностна система и култура?! Това е немислимо ! На кантара може да е само българската "Свобода или смърт". Кой ни докара до тук? Имате право да сте объркан, след като сте израснал в мирна и просперираща държава така, щото единственият Ви проблем са били дънките и маратонките адидас. Но ценностният цивилизационен избор трябва да бъде направен сега. Много народи виждат в Путин единственият защитник на цивилизация без наркомани, фалш, перверзии на всяка крачка, семейни, образователни и духовни ценности и развитие. Вече нямате само проблема с дънките и маратонките.
  • 6
    7
    русенец
    Путинофил - човек, който харесва управлението и режима на Путин. Правя разлика между русофил и путинофил. Да, самият аз съм русофил. Харесвам Русия и руските хора. Харесвам руската култура, живопис, литература, музика. Хареснам огромните сърца на руснаците. Харесвам огромна част от тяхната кухня и традиции. Харесам ги, защото и те като нас бяха много време нещастни и се радваха на най-дребното нещо - дали български маратонки адидас, дали някои нелегално внесени дънки, дали някой сапун или дезедорант, закупени след няколко часово чакана на "очередя" пред магазините на Българска роза в бившия СССР. Народ, който обича да си пийва сам по себе си не е лош. Това е русофил - поне аз така мисля. Но в същото време не мога да приема че ще арестуваш стотици и хиляди души, които са протестирали срещу тази братоубийствена война. Да, именно днес, на портестите. Нима това не прилича на Сталин и на Хитлер. Ако до преди няколко дни бях катугорично против демонтирането на паметниците на съветската армия, вече дълбоко съм разколебан. Вече категорично съм решил, /въпреки че харесвам руската кухня/ да спра да посещавам руските магазини "Березка". Вече категорично съм решил на 03 март да отида не пред Паметника на Свободата на поднасянето на венците, защото не съм убеден как ще реагирам когато се поднася венеца на руското консулство. Но понеже съм българин и уважавам нашето освобождение ще посетя Пантеона на възрожденците. Сигурен съм, че ще има и много други като мен. Досега винаги съм ставал прав и косите ми са настръхвали от вълнение когато слушах или гледах на клип "Свещенная война". Вече съм разколебан. Не знам дали бих станал. НАДЯВАМ СЕ ОТГОВОРЪТ МИ ДА Е ПЪЛЕН, НЕ ОЧАКВАМ ДАСТЕ СЪГЛАСНИ, НО ДАНО СТЕ ГО РАЗБРАЛИ
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари