Украйна отбелязва Ден на независимостта

0
Днес се навършва половин година от началото на руската инвазия в Украйна
Днес се навършва половин година от началото на руската инвазия в Украйна

Днес се навършва половин година от началото на руската инвазия в Украйна

Страната отбелязва и Ден на независимостта - 31 години от отделянето си от Съветския съюз.

От няколко дни службите във Вашингтон и Лондон предупреждават за възможна ескалация на напрежението. В обръщението си, президентът Зеленски заяви, че са възможни "брутални атаки".

Бомбардировките на фронтовата линия вече се засилват, отчитат воюващите страни. Продължава напрежението около АЕЦ "Запорожие".

От ООН за пореден път предупредиха да се избягва насилието в района, като отбелязаха, че това може да има "катастрофални последици".

Украйна обвини Русия в неуспешен опит да изключи съоръжението от украинската енергийна мрежа. Междувременно стана ясно, че Германия ще достави на Украйна оръжие за 500 милиона евро, за да може страната да продължи да се защитава.

В обръщението си, записано вчера, украинският президент благодари на всички защитници - в страната и извън нея и добави, че скоро никой окупатор няма да се чувства сигурен в Украйна.

"Трябва да сме наясно, че са възможни отвратителни руски провокации и брутални атаки. Въоръжените сили на Украйна, нашето разузнаване, специалните служби правят всичко, за да защитят хората - колкото е възможно. И ние със сигурност ще отвърнем на всяка проява на руски терор. Но моля Ви, спазвайте стриктно правилата за безопасност. Съобразявайте се с вечерния час. Обръщайте внимание на сирените за въздушна тревога, на официалните съобщения. И помнете: трябва да постигнем победа заедно", заяви Володимир Зеленски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Струва ми се, че....
    Скоро ще празнуват на 12 юни...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари