"Удав" пробива бронежилетка от 100 метра

0

Русия смята да превъоръжи армията си с нов пистолет – „Удав”, чийто изстрел може да пробие бронежилетка от 100 м разстояние, съобщиха информационните агенции, цитирани от вестник Българска армия..

Оръжието ще замени добре познатия и у нас „Макаров”.

Удав” /"боа" - бел. ред./, който ще бъде един от най-мощните пистолети в света, използва патрон калибър 9х21 мм. Оръжието стреля безупречно при екстремни температури от минус 70 до плюс 50 градуса, а също в условията на арктически студ, пустинна жега и тропическа влажност.

Пистолетът побира 18 патрона. Специално за „Удав” са разработени два вида боеприпаси. Единият от тях е с повишена пробивност. Характерно за този патрон е, че куршумът има стоманено ядро. То продължава да се движи, дори когато останалата част от куршума около него е ударила целта си и е спряла.

Пистолетът тежи 780 г без патроните. С тях е 980 г. Дължината на оръжието е 206 мм, височината – 145 мм, а ширината – 36 мм. На „Удав” може да се монтират лазерен целеуказател и заглушител.

Вече близо седем десетилетия известните пистолети „Макаров” са на въоръжение на руската армия и полиция. „Макаров” е полуавтоматичен пистолет. Въведен е на въоръжение през 1951 г., когато заменя друг емблематичен съветски пистолет – ТТ („Тулски Токарев”).

„Макаров” се използва като основно лично оръжие на щатния състав на въоръжените сили и силите за сигурност в много страни от бившия Варшавски договор, а също и в Китай.

Предвижда се серийното производство на новия пистолетУдав” да стартира през пролетта тази година в оръжейния завод в Ижевск. Оръжието ще се предлага в три модификации – за войските, за спецчастите и за гражданския пазар, включително в спортна и експортна версия.

Източник: вестник Българска армия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари