Ударихме 900 000 ментета за лятото

0
Тениска имитираща „Адидас“ влиза на 1 лев, минава през София на 10 и акостира на морето на 20 лв.
Тениска имитираща „Адидас“ влиза на 1 лев, минава през София на 10 и акостира на морето на 20 лв. Снимка: Агенция Митници

Фалшивите стоки идвали на пратки, част от тях - за курортите

Митничарите заловили най-много дрехи, бански и козметика

Митничари удариха 900 000 стоки-менте само за първите пет месеца на годината. По-голямата част от тях са за лятото – тениски, панталони, маратонки, джапанки, бански, както и козметика.

Броят задържани фалшиви стоки е с 200 000 по-голям спрямо същия период на миналата година, обясниха пред „Телеграф“ от Агенция „Митници“, предава агенция Монитор. Оттам допълниха, че 80% от контрабандата идвала до България с тирове и коли, 16 на сто – със самолети и едва 4% по море.

Цени

Тениска-менте на „Адидас“, „Найк“, „Рийбок“ излизат на първите купувачи у нас около 1 лев за бройка. Обикновено по големите градове – София, Пловдив, Варна, Бургас, се предлагат по пазари и големи магазини вече за по 10 лв. През летния сезон същите фалшификати може да видите на морето по сергиите на двойна цена – 20 лв. Има и много добри имитации, които стигат до 40-50 лв., но те се излагат в по-лъскавите магазини и молове“, обясниха разследващи пред „Телеграф“. С парфюмите и козметиката било по същия начин. Маратонките и обувките държали по-голям скок в цената.

Големите количества от вноса се разпределят обикновено към София и Пловдив, сочат оперативните данни на МВР. Вече оттам тръгвали или за вътрешността на страната, или за съседни държави. От митниците обясниха, че 54% от внесените контрабандно ментета остават за България, 42 на сто са за чужбина, а останалите са при други митнически режими. „Основните страни, от които идват фалшивите стоки са Турция, Китай и Хонг Конг, Обединени арабски емирства“, разкриха от митниците.

Тирове

По-едрите контрабандистите предпочитали да смесват фалшивите стоки с истински. Бутали ги в кашони в тирове и представяли на границата документи само за част от товара. След това твърдяли, че нищо не знаят за ментетата на „Шанел“, „Луи Вютон“ и куп други луксозни марки дрехи и обувки. По същия начин действали и с детските стоки – играчки, дрешки. Вече при храните било много по-сложно, тъй като те са на специален контрол заради по-краткия им срок на годност. Парфюмите пък представяли масово за тоалетна вода, а после ги пласирали ударно в сайтове.

Освен в тирове, контрабандистите използвали и куфарните търговци. Имало дори такива мъже и жени от пограничните райони, които припечелвали само, за да отидат и да внесат даден товар, споделиха разследващи. Те взимали по 100 лв. надница на ден. Имало и продавачи с малки магазинчета, които директно внасяли с бусове ментета, а после им лепели други етикети и твърдели, че всичко е оригинално. „При тях печалбата е 200%, особено ако манипулират етикетите. Има и такива, които пришиват платнените етикети отстрани на дрехите, за да изглеждат маркови“, споделиха разследващи.

От митниците обобщиха, че за миналата година изловените стоки-менте са близо 2 000 000. Тази година прогнозата е, че ще са много повече, тъй като и пътуванията зачестиха след падане на ковид-ограниченията.

Шофьор с влекач крие контрабанда зад тапа текстил, заковаха го с рентген

Митничари заловиха в началото на седмицата шофьор с влекач, който зад тапа от легални текстилни стоки, превозвал 17 266 ментета. Служителите правели мобилни проверки в района на ГКПП Дунав мост Видин – Калафат. Видели влекача с ремаркето, което било с полски номер, и го отклонили за щателна проверка. Първо го щракнали на рентген, а след това го отворили и открили контрабандата. Станало ясно, че около една трета от обема на товара са детски и мъжки маратонки, тениски, блузи, шапки, рокли, чанти, портмонета и спортни екипи. Стоките били с логата на над 30 световно известни марки – спортни и такива за луксозни стоки като Версаче и Келвин Клайн например. Сред задържаните артикули най-голямо е разнообразието на маратонките, тениските, както и мъжките портфейли, които са щамповани с обозначенията на различни марки.

Пътник в рейс къта 260 чехли в сак, негов авер – 2100 слипа „Карл Лагерфелд“

Двама пътници от рейс пътуващ от Турция за Румъния бяха изловени, че пренасят маратонки, чехли, слипове и парфюми в багажа си. Преди няколко седмици митничарите от ГКПП Дунав мост-Русе решили да проверят автобуса. Отклонили го и започнали да преглеждат багажите на пътниците. Първо изгорял мъж, който кътал 210 чифта маратонки, 260 чифта чехли и 95 спортни комплекта с надписи „Адидас“, Найк“, Гес“, „Армани“. Негов авер пък бил закован, че в саковете си набутал 2152 мъжки и дамски слипове на „Бос“, Келвин Клайн“, „Карл Лагерфелд“.Освен бельото той пренасял и 102 тестера на парфюми в разфасовки по 100 и 125 мл, също с логата на световни марки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари