Удължават срока за договорите за помощни средства за хората с увреждания

0
Това каза здравният министър Асена Сербезова по време на парламентарния контрол
Това каза здравният министър Асена Сербезова по време на парламентарния контрол Снимка: БГНЕС

Може да бъде удължен срокът за договаряне между Здравната каса и търговците за сключване на договори с търговци за помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия, предназначени за хора с увреждания.

Това каза здравният министър Асена Сербезова по време на парламентарния контрол, пише 24 часа.

Тя припомни, че с нормативни промени от 2020 г. предоставянето на помощни и изделия за хора с увреждания се осигурява от НЗОК като средствата се предоставят с бюджет от МТСП.

НЗОК вече е започнала процедура по определяне на стойността, до която ще бъдат заплащани тези средства и съответните ремонти. Предстои сключването на индивидуални договори с търговците. Процесът ще започне от 20 юни, а крайният срок е 30 юни. Има 10 дни за сключване на договори, но след това директори на РЗОК могат да продължат ако има необходимост.

Здравното министерство подготвя и реформа в яслената грижа. За да се гарантира качествена грижа за децата в яслена група, там трябва да има медицински специалист и детегледачка. При невъзможност да се назначи медицински специалист, може да се назначат педагози, които да са преминали курсове по първа помощ и да отговарят и на други специални изисквания на МЗ. Няма да се допусне закриване на яслени групи, но и няма да се допусне влошаване на грижата за децата в яслена група. От догодина новите изисквания може да влязат в сила. Трябва да се продължи тази реформа, категорична бе Сербезова.

В отговор Елисавета Белобрадова от ДБ настоя за мерки още сега, тъй като и в момента в София има 150 свободни позиции, заради което яслените групи може да пропаднат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари