Училище в Русе е паметник на културата с национално значение

2

Сградата на Мъжката гимназия “Княз Борис“, днес СУ “Христо Ботев“ е паметник на културата с национално значение.

Строена е 1894 -1898 г. по проект на архитект Петко Момчилов (1868 -1923), завършил в Прага през 1892 г. Ръководител на строежа е бил архитект Я. Шамарджиев, завършил в Ганд – Белгия, а предприемач – Ксенофон х. Петров.

Проектирането на сградата е възложено още през 1892 г. на Момчилов, тогава заемащ длъжността държавен архитект в Министерството на благоустройството, и известен като „архитект по изучаване и проектиране на мъжки гимназии във Велико Търново, Русе и Видин“. Това е първият осъществен проект на автора.

Тогавашното Министерство на народното просвещение е държало Мъжката гимназия да бъде образцова и е отпуснало достатъчно средства за уреждане на богати кабинети, аудитории, рисувален и гимнастически салони, лаборатории и библиотека. Строежът на сградата е струвал 720 000 златни лева.

Състои се от партер и първи етаж, както и сутерен под цялата сграда, където е било централното отопление с калорифери за топъл въздух, устроени в стената. Възстановителните работи са изпълнени по проект на арх. Пламен Маринов, разказва Русчук.Бг.

Източник: Русчук.Бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари