Училищата в Община Ценово ще бъдат с маломерни паралелки

0
Единствено в училището в Ценово децата от първи до осми клас ще се обучават в самостоятелни паралелки макар и с намален състав
Единствено в училището в Ценово децата от първи до осми клас ще се обучават в самостоятелни паралелки макар и с намален състав

На извънредно заседание общинските съветници в Ценово единодушно подкрепиха предложението за сформиране на маломерни и слети паралелки в учебните заведения на територията на общината.

Единствено в училището в Ценово децата от първи до осми клас ще се обучават в самостоятелни паралелки макар и с намален състав. Само паралелката от седми клас отговаря на изискванията за численост по единни образователни стандарти. В останалите три учебни заведения – в селата Долна Студена, Караманово и Новград ще се сформират по четири слети паралелки.

Навсякъде в класовете учениците ще бъдат под определения от държавата минимум и ще бъде необходимо дофинансиране от общинския бюджет. Регионалното управление на образованието в Русе е дало своето съгласие за формирането на паралелките и в четирите основни училища на територията на общината. В навечерието на 15 септември всички училища и детски градини в общината са снабдени с необходимите учебници, помагала и документация за провеждането на нормален учебен процес. През прага на училищата в населените места на общината ще прекрачат и 26 първокласника.

Местните парламентаристи определиха председателя на Общинския съвет Галина Георгиева да представлява община Ценово в Областния съвет за намаляване на риска от бедствия на област Русе. Новата структура се сформира във връзка с приетите изменения и допълнения на Закона за защита от бедствия.

Общинските съветници в Ценово дадоха съгласието си и за кандидатстване с проект пред Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Предложението е за основен ремонт на сградата на музейната експозиция в Новград.

Музеят, който е паметник на културата, в момента се намира в окаяно състояние и дори представлява заплаха за посетителите. Външната фасадна мазилка е разрушена и са се показали елементи от зидовете на стените.

При всеки дъжд, независимо от неговата  интензивност, от покрива прониква вода в помещенията. Влагата се е просмукала по стените и подовете и унищожава богатата колекция от експонати на етнографската сбирка. Според европейската програма проектното предложение не бива да надхвърля левовата равностойност на 1 200 000 евро.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари