Децата в няколко училища в Русенско се броят на пръсти

3
Под 10 има в пет училища, три от които са на територията на община Русе
Под 10 има в пет училища, три от които са на територията на община Русе Видео: NOVA

Под 10 има в пет училища, три от които са на територията на община Русе

Започва строежът на 33 нови училища и детски градини. Други над 50 сгради ще бъдат ремонтирани. Това обявиха от Министерството на образованието. На този фон - десетки паралелки остават с по-малко ученици.

Прага на училище „Васил Левски” във врачанското село Ракево прекрачват деца от няколко населени места. Третокласниците в учебното заведение са десетима. „Ние сме средищно училище и при нас се обучават ученици от 6 населени места”, каза Илиана Георгиева директор на училището.

На пръсти се броят децата и в няколко училища в Русенско. Под 10 има в пет училища, три от които са на територията на община Русе. Сред тях – учебното заведение в Ново село. „Три класа са – 1, 4 и 7 клас, за нас е много важно те да останат. Да бъдат обучавани в самостоятелни паралелки, каза Татяна Минева - директор на училището в Ново село, цитирана от NOVA.

В Софийско маломерни паралелки има в над 70 учебни заведения. „Те са във втори и четвърти клас. Работим с тях така, както и с останалите, защото голямо или малко е въпрос на организация”, добави директорът на 200 ОУ в Лозен.

Рекордьор по най-малко деца в клас е училището в Мърчаево, където звънецът бие за едва трима петокласници. Формирането на подобни паралелки е уредено в наредба на Просветното министерство. От ведомството припомнят, че съдбата на паралелки с по-малко от 10 ученици в неспециализирани и спортни училища се определя от решенията на общинските съвети.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    8
    Сашо
    Дойде времето на килийните училища... Бавно, но славно българите намаляват за сметка на циганите !
  • 4
    7
    Бай Директор
    Селските училища с толкова малко ученици (под 60 ученици) трябва да се закрият, а учениците да учат в градските училища ... Поне ще могат да научат нещо. В смесени класове (слети паралелки) не може да се научи нищо.
  • 4
    6
    педагог
    Оптимално и ефективно един учител може да работи със до 15-20 ученици. Вниманието което отделя учителя върху 25-30 и повече ученици е никакво. Колкото по-малко са учениците , толкова повече внимание може да отдели учителя и качеството на обучението е по-високо. Всичко останало са пропагандни простотии.
  • 14
    5
    русенка
    В Ново село училището е пред закриване. Нещата са много зле !!!
  • 6
    4
    русенец
    Не пипайте училищата! От векове се знае: В едно село, закриеш ли училището, селото си отива.Беше време, когато почти във всяко село имаше училище, при това с много деца. Сега има стотици села, където училищата са безлюдни и се рушат, а селата са с по 10-20 жители. Жалка картинка!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари