Учете химия - гарантира добра реализация за в бъдеще

1
Химията се оказва в момента един отличен професионален избор
Химията се оказва в момента един отличен професионален избор Видео: БГНЕС

"В обществото оживено се говори за Омега мазнини, парабени- тук са хората, които наистина знаят какво е това. Химията е навсякъде. Тя е в храната, в строителството, в медицината. Да не забравяме и химията на любовта! Бъдете властелини на веществото и служете на доброто!" С тези думи се обърна към випуск 50 от Химическия факултет на Пловдивския университет деканът доц. Веселин Кметов, предаде БГНЕС.

Днес абсолвентите получиха своите дипломи и хвърлиха шапки, за да се запътят към следващото си огромно предизвикателство- реализацията. Радостно е, че от няколко години все повече се търсят химици и нашите студенти се реализират добре в България, смята доц. Кметов.

Химията се оказва в момента един отличен професионален избор. Като самостоятелен, Химическият факултет в Пловдивския университет съществува от 25 години. В момента в него се обучават около 500 студенти, което го прави най- големият по рода си в България. Днес 71 бакалаври и 76 магистри от випуск 2016 - юбилеен 50-и за факултета, получиха своите дипломи.

Сред бакалаврите отличниците са 11, с най- висок успех завършва Стиляна Величкова от специалност " Медицинска химия", чийто успех е 5.96. Тя прочете и клетвата на випуска си. Известен далеч зад границите със силната си научна дейност, факултетът по химия към Пловдивския университет в момента е поставен пред тежка задача, за чието разрешаване разчита и на дарители.

Сградата, в която се намират и аудиториите, и лабораториите, и скъпата техника от най- висок клас, е стара и собственост на реститути, които искат да я съборят. Наемът, който университетът плаща, е много висок и продължава да расте, докато не се намери разрешение. Проектът за новата сграда е готов и е гордост за всяко научно звено сам по себе си, необходими са обаче средства, за да бъде реализиран.

Затова деканът на факултета доц. Кметов се обърна към евентуалните дарители, които биха помогнали тази мечта да се осъществи. Създаден е дарителски фонд, в който вече преподаватели от факултета са внесли 12 000 лв.

Когато проектът се реализира, факултетът ще допълни университетския комплекс в Пловдив, в който вече има голяма учебна сграда, спортна зала и две нови общежития.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари