Ученици от МГ "Баба Тонка" правят таблет за незрящи

0
Ученици от МГ "Баба Тонка" правят таблет за незрящи
Снимка: в. "Труд"

Таблет за незрящи хора - с това предизвикателство са се захванали учениците от Русе Атанас Атанасов и Васил Воденичаров.

Двамата абитуриенти от математическата гимназия "Баба Тонка" вече имат признание за изобретателския си дух - мобилното им приложение за телефони и таблети за визуализация на мебели, чрез което всеки може да избере най-подходящите за дома си, взе голямата специална награда на международния конкурс "Математика и проектиране" в Москва.

При това в ожесточена конкуренция с 283-ма участници от Беларус, България, Казахстан и Русия.

В момента Атанас разработва с екип от още трима души и таблет за незрящи, който той определя като "по-главната цел". Идеята му хрумва миналата пролет, когато в София вижда в метрото сляп човек и се замисля как се ориентира. Освен Васил Воденичаров в проекта участват съученикът им Васил Пашов и продуктовият дизайнер Павел Влахов. Атанас кръщава разработката Vision. За да избистри идеята си, ученикът отива и в центъра за рехабилитация за хора с увредено зрение в София, където те се учат на брайловата азбука. Вместо екран таблетът ще използва цилиндърчета от специален материал, които ще се показват и скриват. Така върху четеца ще се образува релефно писмо. Общинската фондация "Русе - град на свободния дух" ще помогне с пари за начинанието.

Предишната разработка на двамата абитуриенти - приложението ARF 3D, вече е качена като демоверсия в "Андроид маркет"" и потребителите могат да я ползват безплатно. При интерес абитуриентите са готови да представят и индивидуален пакет с допълнителни решения.

"Идеята ни хрумна преди 2 години, когато си купих неподходяща маса за вкъщи и се чудех какво да я правя", обясни Васко Воденичаров. Оплаква се на съученика си Атанас, който е в час с мебелите покрай семейния бизнес. Двамата са на "ти" с компютрите и информационните технологии и запретват ръкави да намерят практическо решение.

Ентусиазираните момчета работят и по 18 часа на денонощие, за да изпипат всичко. Научени ръководител на проекта е старши учителят по информатика Сюзан Феимова. "Разработката е изключително практична и може да визуализира каталог на мебели в реални цветове, за да улесни хората да си харчат парите правилно за най-подходящото обзавеждане", смята Атанас. Той е убеден, че работата им ще стимулира производителите да мислят за клиентите си и да им предлагат най-добрите решения.

Момчетата засега се затрудняват да кажат колко би струвал продуктът им, понеже им липсва опит. Цената ще зависи и от това дали ще се използва само в България. Момчетата вече са проучили, че патентоването му в Европа е много трудно, за разлика от САЩ.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари