Ученици преоткриват творчеството на Вазов в театъра

0
На сцената с адекватни съвременни образователни методи и театрални похвати се показва творчеството на Иван Вазов
На сцената с адекватни съвременни образователни методи и театрални похвати се показва творчеството на Иван Вазов Снимка: ДТ „Сава Огнянов“

На сцената с адекватни съвременни образователни методи и театрални похвати се показва творчеството на Иван Вазов

При голям интерес от учениците преминават спектаклите по произведението на Иван ВазовЕпопея на забравените“ с режисьор Ивайло Ненов. Образователната инициатива на ДТ „Сава Огнянов“ срещна разбиране, съдействие и подкрепа от „Регионалното управление на образованието“ в Русе. На сцената с адекватни съвременни образователни методи и театрални похвати се показва творчеството на Иван Вазов. Младите хора се запознават с героиката на онова време, самоосъзнаването и пътя към свободата.

Епопея на забравените” е цикъл от оди, създадени да възпеят бързо забравените ни герои след Освобождението, споделя режисьорът Ивайло Ненов.

„Одите открояват и мрачното, и светлото в българската история. Историята ни преди Освобождението, която Вазов описва, е съизмерима по трагизъм и емоционален заряд с древногръцките трагедии. В спектакъла се опитахме да изтупаме стихотворенията от фалшивия патос, с който те се декламираха в продължение на много години, и да потърсим искрения прочит на съвременния човек, преклонението към чутовния подвиг, но и смирено да вникнем в неизбежната равносметка.“, допълва Ненов.

Постановката се играе само пред ученическа аудитория и няма свободен показ. Практически, придържайки се към текстовете на Иван Вазов, спектакълът е допълнение на учебния процес в горния курс.

Епопея на забравените има важната задача за събуждане на колективната памет, защото тъкмо тя е гарант за историческото ни съществуване. С помощта на талантливите актьори от трупата вярвам, че успяхме да запалим още една свещичка в паметта на днешното поколение“, споделя Ивайло Ненов.

Режисьор – Ивайло Ненов, сценография и костюми Евгения Явашева, музика Пламен Мирчев – Мирона. Участват: Ивана Керанова, Ивайло Спасимиров, Крум Берков, Любомир Кънев, Марияна Крумова, Ростислав Панков, Тодор Лазаров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари