Ученици от Русе създадоха биопатрони за залесяване на гори

2
В патроните има семена от бял бор, кедър, черен бор, както и жито и царевица за горските животни
В патроните има семена от бял бор, кедър, черен бор, както и жито и царевица за горските животни

Трима ученици от Русе създадоха биопатрони със семена за залесяване на гори и подхранване на дивеча.

В патроните има семена от бял бор, кедър, черен бор, както и жито и царевица за горските животни.

Димитър Попов, Момчил Христов и съученичката им Ерин Сабриева от математическата гимназия “Баба Тонка” в крайдунавския град решават да се заемат с разработката покрай екологични проблеми. “Всяка година в горски пожари изгарят хиляди декари гори – това е един чудесен начин отново да се възродят горите и природата”, казва Момчил Христов, пише Agronovinite.com. Учениците направили проучване за различните видове флора и фауна в Европа, в кои региони какви видове растения растат и какъв дивеч се ловува.

Био<strong class='keys'>патрони</strong> <strong class='keys'>семена</strong>

Момчил Христов и Димитър Попов

Спрямо размерите и тежестта на различните семена и различните размери сачми, които да се слагат в патроните, определихме видовете семена.

Намерихме решение и на друг проблем – високото налягане и температури, които се получават при изстрела”, казват учениците. Направили са и експерименти с трасираща боя, за да разберат къде точно падат семената и да изчислят шанса им да поникнат.

Те са проучили, че една трета от хората на земята притежават оръжие, а една четвърт от тях са ловци. Идеята е, докато се разхождат в гората, хората да използват биопатроните, за да засаждат дървета и да помагат на природата. Учениците обърнали внимание и на инженерната работа по идеята, говорили са с председателя на ловно-рибарското дружество в Русе, ловните дружинки, еколози, хора, които се занимават с ботаника.

Био<strong class='keys'>патрони</strong>

Биопатроните са пълни със семена и зърно

Момчил, Димитър и Ерин, която се занимава с дигиталния мяркетинг, са създали учебната фирма “Био Хънтинг”, а проектът им е иновативен и участва в конкурс. Осмокласниците ще трябва да се преборят с конкурентни отбори от цялата страна и ако успеят, ще представят страната ни на евроквалификациите за иновации. Желанието им е първоначално да продават патроните на територията на цяла Европа, за да помогнат поне с малко за решаването на проблема с обезлесяването.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари