Ученици от Корабната гимназия посетиха Окръжен съд – Русе

1
Учениците научиха повече за видовете наказания и мерки за неотклонение
Учениците научиха повече за видовете наказания и мерки за неотклонение Снимка: Окръжен съд - Русе

Учениците научиха повече за видовете наказания и мерки за неотклонение

На посещение в Окръжен съд – Русе днес бяха ученици от 9-и, 11-и и 12-и клас на Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване. Съдия Палма Тараланска от Търговското отделение влезе в ролята на техен водител в света на правото.

В началото младежите разгледаха Тържествената зала и научиха за значението на красивите стъклописи в нея, както и историята на изграждането на Русенската съдебна палата. След това съдия Тараланска им показа и съдебна зала № 9, в която ежедневно се провеждат съдебни заседания. Специално внимание тя им обърна и на техническото оборудване, благодарение на което безпроблемно се осъществяват видеоконферентни връзки с други съдилища, със затвори и дори институции в чужди държави. Учениците разбраха за устройството на съдебната система в Република България и за видовете дела, които се разглеждат в съдилищата. Съдия Тараланска обясни реда за провеждане на съдебните заседания, ролята и мястото на участниците в процеса, как се образува едно дело и през какви етапи преминава неговото разглеждане.

Служители на Областно звено „Охрана“ запознаха младежите с правилата за посещение в Съдебната палата, мерките, които могат да бъдат предприемани спрямо нарушителите, след което им показаха помощните средства, които носят по време на работа.

Окръжният прокурор на град Русе Георги Георгиев разказа подробности за работата на прокурорите и за същността на досъдебната фаза по наказателните дела. Не беше подминат и въпроса за видовете наказания и мерки за неотклонение, както и за случаите, при които се назначава служебен защитник.

Всеки ученик получи Конституция на Република България и информационни брошури, предоставени от Висшия съдебен съвет, удостоверение за участието си в Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, както и сентенциите на латински език, изписани по стъклата в Мраморната зала и значението им на български.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари