Учените откриха нов цвят

0

През 2009 г. Мас Субраманиан, професор по материалознание в държавния университет в Орегон, провежда експерименти, насочени към създаването на нови материали за електрониката.

По време на тези тестове той и екипът му се натъкват на едно неочаквано творение под формата на нов цвят, информира 24 часа.

Наречен YInMn blue, пигментът най-накрая ще бъде на разположение на обикновените хора и производителите по-късно тази година чрез споразумение с базираната в Охайо Shepherd Color Company.

Новият нюанс на синьото е резултат от нагряване на смес от черен манганов оксид и други химикали. При този процес мангановите йони поглъщат червените и зелени нюанси, създавайки траен син цвят, който не избледнява, разтворен в масло или вода.

Новият пигмент е с нетоксични съставки. "Още в миналото египтяните са разработили някои от първите сини пигменти, а днес индустрията се бори с проблеми като безопасност, токсичност и издръжливост", казва Мас Субраманиан.

Смята се, че новият цвят е необикновено добър в отразяване на инфрачервена светлина, заради което може да се използва при направата на покривни материали, отразяващи слънчевата светлина и поддържащи ниски температури в сградите.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари