Учени телепортираха фотон на 25 км

0
С напредването на тази технология учените се надяват скоро да могат да телепортират много по-големи обекти, като предмети от ежедневието и дори хора
С напредването на тази технология учените се надяват скоро да могат да телепортират много по-големи обекти, като предмети от ежедневието и дори хора

Фотон беше телепортиран успешно на 25 километра от учени в Женевския университет. Така екипът на физика Никола Жизен успя да подобри собствения си рекорд от 6 км. Най-важното откритие в новия експеримент е, че за телепортацията е важна квантовата позиция на фотона, а не съставът му.

Квантовото състояние на фотона е устойчиво и може да запази информация дори при прехода между движение като светлина и съхранение като материя. То действа като информационна база, която се телепортира през оптичен кабел и се съхранява в кристали. За да наблюдават ефекта, швейцарските учени използвали два квантово преплетени фотона - взаимосвързани елементарни частици, които се движат в синхрон независимо на какво разстояние са една от друга, без при това да обменят информация помежду си. Единият фотон се съхранява в кристал, а другият се транслира по оптичния кабел. Там се сблъсква с трети фотон, но вместо частиците да се унищожат и да се превърнат в чиста енергия, се получава т.нар. Ефект на билярдните топки. Така третият фотон приема енергията от първия и продължава движението си по оптичния кабел.

Този ефект се нарича телепортация, защото информацията, съхранена в първия фотон е идентична с тази в третия, който се намира на 25 км от него. Ефективно материята от една точка вече съществува и в друга точка, без реално да е пропътувала разстоянието дотам.

С напредването на тази технология учените се надяват скоро да могат да телепортират атоми, молекули, както и много по-големи обекти, като предмети от ежедневието и дори хора. Огромната информация, необходима за прехвърлянето, ще се съхранява в квантови компютри, които извършват изчисления със скоростта на светлината.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари