Учени създадоха робот, който отпечатва клетки върху органи

0
Сега биопечат се използва основно за изследване и разработване на нови лекарства
Сега биопечат се използва основно за изследване и разработване на нови лекарства Видео: UNSW Community

Сега биопечат се използва основно за изследване и разработване на нови лекарства

Инженери от UNSW са разработили миниатюрна, гъвкава мека роботизирана ръка, която може да бъде вкарана в тялото като ендоскоп.
Потенциалът на 3D биопринтирането е допълнително разширен благодарение на работата на група инженери. Те са разработили мека роботизирана ръка, която може да печата директно върху органи и тъкани в човешкото тяло, пише Факти.бг.

В момента т. нар. биопечат се използва основно за изследване и разработване на нови лекарства. Това изисква използването на големи 3D принтери за създаване на структури, които се имплантират хирургически в тялото.

Този процес обаче е свързан с определени рискове, включително нараняване на тъканите и риск от инфекция. И тъй като биоматериалите обикновено са крехки структури, те могат да бъдат повредени по време на процеса на имплантиране.

Сега, инженерите на UNSW са разработили миниатюрна, гъвкава мека роботизирана ръка, която може да бъде вкарана в тялото като ендоскоп и да доставя биоматериали директно на повърхността на органи и тъкани.

Пробното устройство, наречено F3DB, се управлява външно и се състои от дълга, гъвкава роботизирана ръка, завършваща с изключително маневрена въртяща се глава, която „отпечатва“ био-мастилото.

Инженерите са тествали успешно F3DB извън тялото върху плоски и извити повърхности, включително вътре в изкуствено дебело черво и върху повърхността на свински бъбрек, използвайки специален композитен гел и биоматериали.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари