Учени създадоха бактерии-убийци на ракови клетки

3
Постижението на американските учени бележи голяма крачка напред в използването на непатогенни бактерии за борба с онкологичните заболявания
Постижението на американските учени бележи голяма крачка напред в използването на непатогенни бактерии за борба с онкологичните заболявания

Постижението на американските учени бележи голяма крачка напред в използването на непатогенни бактерии за борба с онкологичните заболявания

Комбинирайки открития в областта на имунологията на рака със сложно генно инженерство, изследователи от Колумбийския университет в САЩ са създали бактерии-убийци на ракови клетки, пише сп. "Сайънс адвансис", предаде БТА.

Постижението на американските учени бележи голяма крачка напред в използването на непатогенни бактерии за борба с онкологичните заболявания.

Създаденият от специалистите "бактериален отряд самоубийци" се насочва към туморите, привличайки собствените имунни клетки на гостоприемника към рака, за да го унищожи.

Учените знаят от години, че някои видове бактерии могат да виреят в туморите. Предполага се, че това се дължи на нискокиселинната, некротична и изключена от имунната система среда, която е уникална за ядрото на тумора и подпомага растежа на бактериите, като същевременно предотвратява изчистването им от имунните клетки, обяснява Никълъс Арпая от изследователския екип.

В основата на подхода е пробиотичен щам на бактерията Е. coli, модифициран със синхронизирана схема за лизиране. След като попаднат в тумора, бактериите се разпадат, освобождавайки съдържанието си. Преди това изследователите са добавили към микробите гени, кодиращи протеини, които блокират растежа на туморните клетки или обозначават тумора за разграждане от имунните клетки.

Терапевтичният подход е тестван върху животински модели. Редактираните бактерии са предизвикали устойчив имунен отговор срещу тумори, които са били в непосредствена близост до мястото на доставянето им, както и срещу по-отдалечени новообразувания. Това означава, че е възможно бактериалният препарат да се прилага интравенозно.

Отличителната черта на бактериите, отгледани в лабораторни условия, е, че могат да оцеляват само в специфичната среда на туморите, което означава, че не представляват заплаха за здравите тъкани на тялото.

Американските учени вече са подали заявление за патент и понастоящем правят изследвания за оптимизиране на лечението и подготовка за бъдещи клинични изпитвания на бактериалната терапия върху хора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари