Учени разработиха тоалетни чинии, които следят здравословното състояние

1
За минути ще имате информацията от теста на вашия смартфон
За минути ще имате информацията от теста на вашия смартфон

За минути ще имате информацията от теста на вашия смартфон

Всеки ден огромно количество ценна здравна информация отива в канализацията през нашите тоалетни чинии. Сега екип от медицинския факултет на Станфордския университет е измислил начин как да подобри нашето здраве, използвайки информацията, която крият човешките екскременти, разказва rfa, част от Voice of America (VOA), пише Dariknews.bg.

Те разработват прототип на умна тоалетна чиния, която ще анализира данните от дейностите, за които всеки от нас остава сам в тоалетната. В случай на някакъв здравословен проблем, информацията ще бъде изпращана и към нашите лекари.

"Екскрементите в смарт тоалетната ще се наблюдават посредством компютърна техника и изкуствен интелект. Те ще засичат всички признаци, показващи бъдещо заболяване още в зародиш. Така се надяваме на ранна диагностика и дори предотвратяване на някои опасни болести", споделя Сеунгмин Парк, който води екипа учени от университета.

Парк работи в производител на тоалетни чинии от Южна Корея, който ще пусне на пазара първите разработени за потребители смарт тоалетни. Те ще засичат ранните симптоми на редица заболявания, сред които COVID, болест на Крон, колит и дори рак на дебелото черво.

Учените от Станфорд си сътрудничат с френска компания, която ще има друг ангажимент - да следи здравето ни посредством урината. "Тя е уникален източник на здравна информация, тъй като в нея се съдържат над 3000 химически компонента", споделят производителите. За целта ще се продават комплект тестови ленти за 90 дни, които ще се прикрепят към тоалетната чиния. Единственото, което ще трябва да правите вие, е да си свършите човешките нужди и след няколко минути ще имате информацията от теста на вашия смартфон.

Уринарните тестове ще работят на принципа на лентичките за бременност и ще променят цвета си. На първо време е предвидено на пазара да излязат тестове, които ще показват фертилния прозорец на жените и за хранителна непоносимост.

Остава само да се види дали потребителите са готови да приветстват тези нововъведения в своите най-лични моменти, пишат още от rfa.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари