Учени откриха нов орган в центъра на главата

0
Човешкото тяло продължава да изненадва
Човешкото тяло продължава да изненадва Снимка: iStock/Getty Images

Човешкото тяло продължава да изненадва.

Преди повече от 160 години авторът на „Анатомията на Грей“, д-р Хенри Грей, съставя най-изчерпателния текст за човешкото тяло. Но след десетки преразглеждания и нови издания на справочници, лекарите продължават да правят открития за това как сме изградени.

Едно такова откритие на изследователи от нидерландския Институт по ракови заболявания сочи за потенциален четвърти набор от слюнчени жлези, разположени в пространството, където носната кухина се среща с гърлото. Ако новите органи бъдат потвърдени, това ще бъде първото подобно откритие от около три века, съобщи „Таймс“, цитиран от БГНЕС.

Досега лекарите са открили само три групи двойки слюнчени жлези: близо до всяко ухо, под челюстта и под езика.

Доказателствата за неидентифицираните досега органи бяха публикувани в списанието „Radiotherapy and Oncology“ миналия месец, въпреки че целта на автора и хирурга д-р Матияс Валстар била да изследва рака на простатата. Той и колегите му открили неизвестните части, докато изучавали сканирания на главата, направени с устройство с уникално висока разделителна способност. В центъра на сканирания череп имало две тесни тъканни структури точно над Евстахиевите тръби, които свързват ушите с шията.

По-нататъшно изследване с помощта на дисектиран труп разкрива, че двойката органи е структурно подобна на слюнчените жлези под езика. Изглежда, че те също се свързват с канал, което предполага слюноотделяне.

Мястото не е много достъпно и ви трябват много чувствителни образи, за да го видите“, каза онкологът Воутер Фогел, съавтор на изследването.
Слюнчените жлези са много деликатни тъкани, казаха лекарите и обикновено се избягват по време на лечението на рак, за да се предотвратят трайни увреждания. Без да знаем, че тези допълнителни жлези съществуват, „никой никога не се е опитвал да ги пощади“, каза Фогел. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари