Учени откриха орган, необходим за защита срещу рак

2
Тимусната жлеза се намира в центъра на гърдите и може да ни спаси от заболяване
Тимусната жлеза се намира в центъра на гърдите и може да ни спаси от заболяване

Тимусната жлеза се намира в центъра на гърдите и може да ни спаси от заболяване

Учени от Масачузетската обща болница (MGH) откриха орган, необходим за защита срещу рак.

Проучване показва, че при липса на тимус рискът от развитие на рак се увеличава най-малко два пъти. То е публикувано в New England Journal of Medicine, предаде БГНЕС.

Тимусната жлеза се намира в центъра на гърдите, зад гръдната кост, точно там където хората посочват, когато казват "аз". Според краткия преглед в Medical Xpress жлезата, наричана още тимус, произвежда имунни Т клетки в плода в утробата и известно време след раждането, но винаги се е считала за нефункционална при възрастни. Поради тази причина тя се отстранява по време на сърдечна операция, за да се улесни достъпът до сърцето и основните кръвоносни съдове.

В хода на работата авторите прегледаха данни от 2300 души, половината от които са с премахнат тимус по време на операция, свързана със сърдечно заболяване, а другата е претърпяла сърдечна операция без отстраняване на жлезата. При пациентите също измерват производството на Т клетки в кръвта и нивата на молекулите, свързани с имунитета.

Статистическият анализ показва, че пет години след операцията около 8% от пациентите с тимектомия не са оцелели, в сравнение с 2,8% от тези, при които жлезата не е била отстранена, което съответства на 2,9-кратно увеличение на риска от намалена продължителност на живота.

През същия период 7,4% от участниците в групата с тимектомия развиват рак в сравнение с 3,7% от пациентите в контролната група, почти удвоявайки риска.

В допълнение 12,3 % от субектите в групата с отстраняване на жлезата са развили автоимунно заболяване в сравнение със 7,9% в контролната група, което увеличава шанса за разстройство с 1,5 пъти. Пациентите с тимектомия също показват намалено производство на нови Т клетки, но по-високи нива на провъзпалителни молекули в кръвта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Дора Петрова
    А как ще ви защити Тимусната жлеза от лъжливи диагнози?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари