Учени от ЦЕРН откриха на нова частица

0
Предположенията за нейното съществуване датират от 60-те години ...
Предположенията за нейното съществуване датират от 60-те години ...

Учени от ЦЕРН обявиха откритието на нова частица, наречена пентакварк, съобщава британската телевизия Би Би Си.

Предположенията за нейното съществуване датират от 60-те години на минали век, но също както Хигс бозона, и пентакваркът все убягвал на учените, докато в крайна сметка не бе засечен от Големия адронен колайдер.

Откритието, което говори за съществуването на нов вид материя, е било направено по време на LHCb експеримента на колайдера.

В средата на миналото десетилетие, няколко екипа от учени твърдят, че са засекли пентакварки, но техните открития са отхвърлени от други експерименти.

„Историята на пентакварките е доста странна, поради което бяхме изключително внимателни в предаването на доклада си,” казва Патрик Копенбург, координатор на LHCb в ЦЕРН. „Изглежда самата дума ‘пентакварк’ е прокълната, защото толкова много пъти тяхното съществуване е било отричано заради нови открития, които са отхвърляли предишните като смущения, а не като истински сигнали." 

„Изследвахме всички възможни причини за наличието на тези сигнали и заключихме, че те могат да бъдат обяснени единствено от съществуването на пентакварките,” казва физикът Томаш Скварницки от университета в Сиракуза, САЩ.

Говорителят на експеримента, Гай Уилкинсън, коментира, че пентакваркът не е каква да е нова частица. "Тя представлява начин за обединяване на всички кварки - фундаменталните съставни части на обикновените протони и неутрони - в модел, невиждан през последните 50 години на експериментални проучвания", посочва Уилкинсън.

„Изучаването на неговите свойства може да ни помогне да разберем по-добре как обикновената материя и протоните и неутроните, от които всички сме съставени, са устроени”, допълва ученият.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари