Учени: Окапалите листа могат да бъдат вредни за здравето

1
Гниещите листа представляват неотчетен фактор на токсично въздействие при вдишване или поглъщане
Гниещите листа представляват неотчетен фактор на токсично въздействие при вдишване или поглъщане

Гниещите листа представляват неотчетен фактор на токсично въздействие при вдишване или поглъщане

Учени от университета на Южна Каролина, САЩ, са установили, че окапалите листа могат да бъдат вредни за здравето, пише Физ.орг.

Причината е, че падналите листа от широколистни дървета и игличките от иглолистни дървета са източник на биогенни устойчиви свободни радикали. Това означава, че покривката от гниещи листа и иглички представлява неотчетен фактор на токсично въздействие при вдишване или поглъщане.

За целите на изследването са анализирани листа от обикновен бор, туя, кедър, бреза, червен клен и други дървета. Изследователите са ги почистили от прах, след което са ги изсушавали при температура 25-35 градуса Целзий, а после са ги навлажнявали. Между всеки цикъл учените са изследвали състава на листата с помощта на спектрометър.

Оказало се, че нивата на биогенни устойчиви свободни радикали в пробите не само се запазват, но и се увеличават по време на цикъла на овлажняване и сушене.

Екипът отбелязва, че веществата, съдържащи се в листата, не представляват пряка заплаха за здравето. По време на процеса на разлагане обаче свободните радикали могат да бъдат абсорбирани в почвата и след това разпръснати с ветровете, което представлява потенциален риск за човешкото здраве и околната среда.

Свободните радикали са нестабилни молекули, способни да увредят здрави клетки. Тези частици се появяват в организма в резултат на естествения метаболизъм, могат да попаднат в него с храната и въздуха. Свободните радикали се свързват със стареенето и много заболявания, тъй като причиняват оксидативен стрес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари