Учени изследват мистериозни звуци, които се чуват по целия свят

0
Изглежда тези шумове не са свързани със земетресения, а по-скоро с нещо, което се случва в атмосферата
Изглежда тези шумове не са свързани със земетресения, а по-скоро с нещо, което се случва в атмосферата

Изглежда тези шумове не са свързани със земетресения, а по-скоро с нещо, което се случва в атмосферата

Необясним тътен и странни шумове привличат интереса на науката, отбеляза Dir.bg.

Изглежда тези шумове не са свързани със земетресения, а по-скоро с нещо, което се случва в атмосферата.

Странните звуци като "блъскане" и "търкаляне", са докладвани в много части на света. По време на локдауните, заради пандемията от коронавурис, са документирани редица подобни случаи, вероятно защото шумовото замърсяване е било по-малко, пише Earthly Mission.

Особено любопитен е случай в Братислава от 3 април, 2020 г.

Има места по света, където мистериозните звуци се появяват по-често. В делтата на Ганг и Бенгалския залив те са известни като Bansal guns (Бансалски оръдия); в Шикоку, Япония, като ян; в Белгия като Mistpouffers (силен бумтящ звук, идващ от небето). Подобни шумове се чуват особено често и близо до езерото Сенека в района на Фингър Лейкс (група от 11 езера) в Ню Йорк. Известни като Seneca Guns (Оръдията на Сенека), звуците са толкова силни, че понякога предизвикват вибрации в сградите и блъскане на врати и прозорци.

Учени от Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил решават да разберат каква е причината. Те използват сеизмични данни, записани от EarthScope Transportable Array (ESTA) от 2013 г. насам, и ги сравняват с новинарски репортажи от Северна Каролина, където също има чести съобщения за необясними шумове. Не са открити никакви събития, които да съответстват на земетресения.

"Ние вярваме, че това е атмосферно явление - не смятаме, че идва от сеизмична активност", казва изследователката Ели Бърд пред Live Science. "Предполагаме, че се разпространява през атмосферата, а не през земята."

Учените решават да се съсредоточат върху слушането на инфразвукови данни - звук с ниска честота, който не може да бъде доловен от човешкото ухо. Те успяват да уловят сигнали с продължителност между 1 и 10 секунди, които са свързани с отчетените събития.

Според екипа, въпреки че тези сигнали наистина могат да бъдат свързани с наблюдаваните звукови явления, те не ни доближават до разрешаването на мистерията на шумовете, нито дали са причинявани от един и същи тип събитие.

Много от тях биха могли да бъдат звукови бумтения от самолети, буреносни вълни и дори цунами, които се усилват в определена посока, или звукът от запалване на метан, отделян от метанови хидратни пластове. Има и друг, още по-интересен вариант - болиди - метеорити, които не се виждат, но все пак предизвикват шум в горните слоеве на атмосферата.

Въпреки че много от звуците очевидно са свързани с човешка дейност - те могат да включват експлозии, близък строеж, преминаване на голямо превозно средство и други, докладите за шума често не могат да бъдат обяснени с източници, създадени от хората. Необходимо е да се съберат повече данни, за да се открие истинският причинител, казват изследователите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари