Учени използват изкуствен интелект за проучване на Антарктика

0
Изследователски екип е изградил модел за прогнозиране на морския лед
Изследователски екип е изградил модел за прогнозиране на морския лед

Изследователски екип е изградил модел за прогнозиране на морския лед

Китайски учени направиха точни прогнози за морския лед в Антарктика за периода от декември 2023 г. до февруари 2024 г., като използваха методи за дълбоко обучение на изкуствен интелект, предаде Синхуа.

Изследователският екип е използвал невронна мрежа с конволюционна дълготрайна памет (ConvLSTM), за да изгради модел за прогнозиране на морския лед в Антарктика в сезонен мащаб.

Прогнозата им показва, че морският лед в Антарктика ще остане близо до исторически ниските стойности през февруари 2024 г., но има по-малко индикации за достигане на нов рекорден минимум. Прогнозираната площ на морския лед и обхватът на морския лед за февруари 2024 г. са съответно 1,441 млн. кв. км и 2,105 млн. кв. км, което е малко повече от историческите минимуми, наблюдавани през 2023 г., предава БТА.

Екипът от Университета Сун Ят-сън и Южната морско-инженерна лаборатория в Чжухай публикува прогнозата си в сп. Advances in Atmospheric Sciences.

Впоследствие прогнозата им беше потвърдена от последните сателитни наблюдения за февруари. Наблюдаваните стойности на леда за февруари 2024 г. са съответно 1,510 милиона квадратни километра и 2,142 милиона квадратни километра.

Според изследователите сравнението между прогнозите и наблюденията показва забележително близко съответствие. Освен това площта на морския лед от декември до февруари попадат в рамките на едно минимално стандартно отклонение от прогнозираните стойности, което подчертава надеждността на системата за прогнозиране чрез изкуствен интелект.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари