Учени измислиха как да направят нощите по-кратки

0
Система за изкуствено осветление на земната повърхност може да увеличи продължителността на светлата част на деня
Система за изкуствено осветление на земната повърхност може да увеличи продължителността на светлата част на деня Снимка: timeanddate.com

Руски учени предложиха да направят нощите по-кратки.

Система за изкуствено осветление на земната повърхност може да увеличи продължителността на светлата част на деня и да промени спектъра на светлинния поток.

Орбиталнатата система за осветяване на повърхността на Земята със слънчева система идва като предложение от специалисти от Ракетно-космическата корпорация „Енергия“, сподели Profit.bg.

Тази система може да увеличи продължителността на светлата част на деня. Тя е разработена на основата на космическите апарати-рефлектори с отразители, които се намират на околоземна орбита, се казва в доклад на специалисти от корпорацията. Той ще бъде представен скоро на Академични четения по космонавтика.

В доклада ще бъдат разгледани и проблемите по експлоатацията на такива спътници, безопасността на функционирането им и ще бъде изследван спектърът на излъчване.

Учените отчитат, че изкуственото осветление през нощта може да наруши биологичните реакции при много живи организми, включително и на човека.

Поради това те предлагат при осветяването на планетата с отразена слънчева светлина да се понижи количеството на отразената ултравиолетова радиация и синя светлина.

Източник: Profit.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари