Учени: Изкуственият интелект ще създаде капан за ума на хората

2
Изследователите са проучили как се образуват така наречените информационни пашкули
Изследователите са проучили как се образуват така наречените информационни пашкули

Изследователите са проучили как се образуват така наречените информационни пашкули

Широкото използване на алгоритмите за изкуствен интелект, особено при препоръчване на съдържание и продукти за потребителите въз основа на тяхната предишна онлайн активност, доведе до появата на нови явления в социалните мрежи като ехо-камери и информационни пашкули. AI-алгоритмите създават капани за ума на уеб-потребителите, като ги насърчават да четат само съдържание, което резонира с техните възгледи за живота, политиката и др.

Това се посочва в проучване на група учени, ръководени от професор Йънг Ли от университета Цинхуа (КНР). Тяхната работа е публикувана в списанието Nature Machine Intelligence.

Изследователите са проучили как се образуват така наречените информационни пашкули, в които потребителите се сблъскват само с мнения или потребители, повтарящи собствените им възгледи. Това може да представлява сериозен риск за развитието на критичното мислене, пише KALDATA.

Първият автор на подобна работа, Цзинхуа Пяо, отбеляза, че широкото внедряване на управляваните от изкуствения интелект алгоритми създава нови предизвикателства. Например, намаляване на влиянието на идеологическите различни новини, мнения, политически възгледи и приятели. Той отбелязва, че такава технология изолира хората от разнообразната информация и в крайна сметка ги „заключва в една тема или гледна точка“.

Това, според изследователите, може да има широкообхватни негативни последици, тъй като такива пашкули могат да увеличат предразсъдъците и поляризацията в обществото, да възпрепятстват личното израстване, креативността и иновациите, да увеличат дезинформацията и да възпрепятстват усилията за създаване на по-приобщаващ свят.

Концепцията за информационни пашкули е възприета, за да опише широко наблюдавания феномен, че с нарастващото взаимодействие с интелигентните алгоритми хората се изолират от разнообразната информация и в крайна сметка остават в капана на една тема или гледна точка“ —- подчертава ученият.

Изследователите обаче твърдят, че не би било честно да се обвиняват AI-алгоритмите или конкретно хората, тъй като такива информационни пашкули възникват от сложни взаимодействия и обмен на информация между различни субекти.

Подобни взаимодействия в работата на учените са разделени на четири компонента:

  • подбор на база сходства — процесът, при който AI препоръчва съдържание, продукти или други потребители, изхождайки от това, че те са най-подобни с това, с което потребителят вече е взаимодействал. Това е ключовата сила, която води до създаването на пашкули;
  • положителна обратна връзка — предоставяне на ново съдържание в съответствие с предишните предпочитания на потребителя. Този процес намалява информационното разнообразие;
  • отрицателна обратна връзка — пречи на образуването на пашкули и подбор на еднообразна информация;
  • случайно самоизследване —- това е ситуацията, при която потребителят самостоятелно намира съдържанието и повредените алгоритми, които водят до образуването на пашкули.

Учените смятат, че стабилните информационни пашкули се образуват, когато има дисбаланс между положителната и отрицателната обратна връзка, както и когато подборът, базиран на сходство, непрекъснато се увеличава.

За да избегнете този капан на ума, учените съветват не само да харесвате, но и да реагирате на съдържанието, което не ви харесва, за да могат алгоритмите да създадат по-обективна картина. Те също така насърчават потребителите на мрежата по-често да прибягват и до самоизследване, тъй като преглеждането на нова информация ще повлияе върху бъдещите препоръки от страна на алгоритъма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари