Учени: Хормонът на любовта може да лекува сърдечни заболявания

0
Учени от САЩ откриха, че молекулите на окситоцин - хормонът на любовта, могат да стимулират регенерацията на увредения сърдечен мускул
Учени от САЩ откриха, че молекулите на окситоцин - хормонът на любовта, могат да стимулират регенерацията на увредения сърдечен мускул

Учени от САЩ откриха, че молекулите на окситоцин - хормонът на любовта, могат да стимулират регенерацията на увредения сърдечен мускул

Резултатите от изследването, публикувано в сп. Frontiers in Cell and Developmental Biology, дават надежда за разработването на нови терапии за лечение на сърдечни заболявания.

Окситоцинът е хормон, който се отделя от мозъка в отговор на различни стимули, включително физически контакт, емоционална връзка и майчинство. Той е известен със своите ефекти върху поведението, но в последните години учените откриват, че има и важни биологични функции.

В изследването си екипът на Айтор Агире от Мичиганския университет е използвал риби Данио рерио, които са известни със способността си да регенерират увреден сърдечен мускул. Учените са увредили сърцата на рибите с течен азот и са наблюдавали как се регенерират.

Изследователите са открили, че след увреждането нивата на окситоцин в сърцето на рибите се увеличават значително. Това увеличение е придружено от активиране на стволови клетки, които се превръщат в нови кардиомиоцити - клетките, които образуват сърдечния мускул.

След това учените са повторили експеримента в култури от човешки стволови клетки и кардиомиоцити. Те са открили, че добавянето на окситоцин към културата стимулира образуването на нови сърдечни клетки.

Тези резултати предполагат, че окситоцинът може да се използва за стимулиране на регенерацията на сърдечния мускул при хора. Учените смятат, че това може да доведе до разработването на нови терапии за лечение на сърдечни заболявания, като инфаркт и сърдечна недостатъчност.

"Резултатите от нашето изследване дават надежда, че скоро ще можем да разработим терапия, която да спаси живота на огромен брой пациенти с увреден сърдечен мускул", казва Агире.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари