Проучват поведението на животните при пълно слънчево затъмнение

0
Изследователите ще наблюдават животинските реакции на 8 април
Изследователите ще наблюдават животинските реакции на 8 април

Изследователите ще наблюдават животинските реакции на 8 април

Изследователи от зоопарка във Форт Уърт, Тексас ще наблюдават как рутинните дейности на животните се нарушават по време на пълното слънчево затъмнение на 8 април, предаде Асошиейтед прес.

Адам Хартстоун-Роуз, изследовател от Държавния университет на Северна Каролина, ръководи наблюдения на учени върху животни по време на друго слънчево затъмнение през 2017 г. и каза, че за тяхно изумление повечето от животните са правели изненадващи неща.

Въпреки че има много изследвания върху животни, които се държат странно по време на затъмнения, едва през последните години учените започват да изучават промените в поведението на диви, домашни и животни в зоопаркове.

Преди седем години слонските костенурки в зоопарка „Ривърбанкс“ в Южна Каролина, които по принцип не правят нищо през целия ден, по време на пика на затъмнението започнаха да се размножават“, каза Хартстоун-Роуз. Причината за това поведение все още не е ясна.

Обикновено двойка сиаманги всяка сутрин пеят един на друг. В деня на затъмнението обаче песните, които пеели, представлявали странни мелодии. Няколко мъжки жирафа пък започнали да галопират от „очевидна тревога“. Фламингите се скупчпили около малките си.

Тазгодишното пълно слънчево затъмнение в Северна Америка преминава по различен маршрут в сравнение с този през 2017 г. и се случва в различен сезон, което дава възможност на учените да наблюдават нови навици, предава БТА.

Залогът е голям. Разполагаме с наистина кратък период за наблюдение и не можем да повторим експеримента“, каза Дженифър Цуруда, ентомолог от Университета на Тенеси.

Що се отнася до домашните любимци, те реагират според това какво правят техните стопани, дали те са развълнувани или пък са безразлични към затъмнението“, каза Рафаела Леш, изследовател на животните от Университета на Арканзас.

Кучетата и котките ни обръщат голямо внимание, което се обуславя с техния циркаден ритъм“, каза тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари